“Sudija mi je pokazao da izvedem loptu u fazonu ‘da završimo s tim'”: Sećanje Aleksandra Rašića na istorijsku Kecmanovu trojku u Zagrebu

0

Nekadašnji reprezentativac Srbije u košarci Aleksandar Rašić završio je igračku karijeru i tim povodom govorio za Mozzart sport o najzanimljivijim sećanjima na utakmice, pobede i poraze koje je doživeo.

Posebno mesto u njegovoj košarkaškoj biografiji ima i 2010. godina kada je sa Partizanom igrao “Fajnal for”, a prethodno osvojio Jadransku ligu istorijskim košem Dušana Kecmana preko celog terena.

Rašić je, inače, dodao loptu Kecmanu.

„Mogu da prepričam svaki sekund šta se dešavalo. Bukvalno mi taj film prolazi kroz glavu kao da sam ga gledao stotinu puta. A, bio sam deo toga tada i pogledao snimak još možda dva ili tri puta. Drugačije je skroz, nego na terenu. Rekao bih da na televiziji u prvi mah niko nije ni video šta se desilo, kada je Kecman ubacio trojku. Kasnije se tek videlo na usporenom snimku preko neke kamere koja je bila kraj zapisničkog stola“, rekao je Rašić.

„Sećam se da je (Marko) Tomas vodio loptu preko pola i video sam da Slavko (Vraneš) ne može da stigne iz sredine reketa, da ga preuzme. Čuvao sam (Bojana) Bogdanovića u korneru i krenuo sam na loptu, jer sam razmišljao kako će ovaj u punom sprintu naskočiti da šutne. Međutim, dok sam ja trčao, negde na pola puta on se odluči da ne šutne, iako je tu utakmicu ubacio 31 poen. Bacio je Bogdanoviću koji se dotad, ako se sećam, nije ni upisao u listu strelaca. On je naskočio, šutnuo i pogodio“.

Onda je na Rašiću bio sledeći korak, na 0,6 sekundi do kraja i nema mnogo alternativa…

„Ništa, uzimam loptu da izvedem i sada čekam da se smiri situacija, jer se svi raduju. Sudija mi prvo kaže da sačekam, a onda me je pogledao i pokazao da ubacim loptu, u fazonu: ’Hajde, da završimo i to više, pa da idemo’. Gledam kome da izvedem loptu. Kecman je bio na našem penalu, a (Lorens) Roberts na pola terena. Oni kod svog koša, raduju se, niko nikoga ne čuva. Razmišljam da li da bacim loptu Robertsu, logičnije mi je jer je bliži. Ali, Kecman viče da mu dodam loptu. Gledam ga, vidim taj žar u očima, neverovatno. Dodajem, on baca i pogađa tu trojku. I onda šou – mi se radujemo, oni svi u čudu. Smešna situacija skroz – svi smo se lepo radovali i onda čekamo odluku sudija. Sve je regularno bilo, mi smo nastavili da slavimo, oni ostaju u šoku. Iskreno, ne znam da li se dotad tako nešto desilo u svetu sporta“.

Rašić danas kaže da su posle Bogdanovićeve trojke svi znali da nade još ima, da ima tih 0,6 sekundi.

Kada je pogodio Kecman, ništa nas drugo nije interesovalo, samo mi i to slavlje koje nikada neću zaboraviti. Predstavu nismo imali šta se desilo“, rekao je Rašić.