Sud u Strazburu presudio protiv Hrvatske jer su napadača koji je pretukao devojku kaznili sa 300 kuna: “U pitanju je zločin iz mržnje, a dobio je prekršajnu prijavu…”

0
Markus Lange / robertharding / Profimedia

Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Hrvatska je u obavezi da plati 10.000 evra za nematerijalnu štetu i 5.200 evra za troškove postupka Zagrepčanki P.S. (38) kojoj su državni sudovi prekršili prava nakon što je 13. januara 2010. godine bila žrtva homofobičnog napada muškarca M.M, prenosi Večernji list.

Ona je odbila njegov gest “davanja prednosti” dodavši kako je ona lezbejka, nakon čega ju je muškarac pretukao uzvikujući “Sve vas treba pobiti” i “J….u ću te lezbejko”.

Žrtva je pretrpela višestruke povrede po čitavom telu, zbog čega je bila hospitaliziovana. Napadač je osuđen prekršajno za narušavanje javnog reda i mira na novčanu kaznu od 300 kuna.

P.S. je podnela krivičnu prijavu protiv napadača tvrdeći da je bila žrtva nasilja iz mržnje i diskriminacije. Međutim, napadač nije procesuiran jer je već bio prekršajno osuđen,, pa je primenjeno pravilo prema kom nikom dvampu ne može biti suđeno za isto delo.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je naglasio da države koje su prihvatile osnove Evropske konvencije imaju obvezu da preduzm sve potrebne korake kada istražuju nasilne incidente, kako bi se utvrdilo da li je u takvim slučajevima bilo diskriminacije.

Ta obveza uključuje i adekvatno kažnjavanje, a tom zahtevu u ovom slučaju nije udovoljeno, jer u prekršajnom postupku nije bilo govora o “zločinu iz mržnje”, pa je napadač osuđen na kaznu koja je nesrazmerna s ozbiljnošću nasilja.

Evropski sud za ljudska prava je uzeo u obzir to što je postojala formalna pravna prepreka dvostrukom procesuiranju, ali je ocenio kako su hrvatski državni sudovi nepotrebno doveli do takve situacije pokretanjem neefikasnog prekršajnog postupka.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!