Sud u Strazburu naložio Rusiji da porodici Navaljnog omogući posetu

0
Beta - AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Evropski sud za ljudska prava naložio je večeras ruskim vlastima da porodici Alekseja Navaljnog omoguće da ga posete u bolnici kako bi se porodica uverila da li je njegovo stanje dovoljno stabilno za prebacivanje u Nemačku.

Sud koji je tokom dana dobio molbu porodice za pomoć, zatražio je i da bez odlaganja ruske vlasti omoguće supruzi pacijenta i lekarima pristup njegovom lekarskom kartonu.

Okruženje Navaljnog zatražilo je danas pomoć od Suda za ljudska prava u Strazburu kako bi ruske vlasti odobrile njegov transfer u Nemačku na dalje lečenje. Sud je pozvan da primeni Član 39 svog poslovnika koji mu omogućava da preduzme hitne mere kada je fizički integritet podnosioca zahteva ugrožen.

Navaljnijevo okruženje smatra da je on otrovan dok su ruski lekari naveli da nisu pronašli tragove otrova.

Tokom dana se oglasila i supruga Navaljnog, Julija koja je pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da odobri transfer opozicionara u Nemačku.

Ona je dodala da lekari „verovatno nešto kriju“ pošto joj nije bilo omogućeno da vidi supruga niti da razgovara sa nemačkim lekarima.

Poznati ruski opozicionar u četvrtak je hitno prebačen u bolnicu u Sibiru pošto mu je naglo pozlilo u avionu. Njegova portparolka Kira Jarmič izjavila je da je avion na relaciji Tomsk-Moskva zbog toga morao prinudno da sleti.

Navaljni (44) je protivnik Kremlja, i ime je izgradio otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika.