Sud: Nezakonita Džonsonova suspenzija parlamenta

0
Foto: Profimedia

Suspenzija parlamenta na zahtev Borisa Džonsona bila je nezakonita, presudio je danas Vrhovni sud Velike Britanije, prenosi Gardijan.

“Savet premijera kraljici bio je nezakonit, nevažeći i bez učinka”, navodi se u presudi.

„Uticaj na osnove naše demokratije je bio ekstreman“, rekla je predsednica suda lejdi Hejl.

“Odluka da savetuje njeno Veličanstvo da suspenduje parlement bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja”, rekla je predsednik Vrhovnog suda Brenda Hejl.

Presuda 11 sudija na najvišem sudu u Velikoj Britaniji usledila je nakon hitnog trodnevnog saslušanja prošle nedelje, koja je razotkrila temeljne pravne razlike u pogledu tumačenja nepisanog ustava zemlje.

“Ovaj sud je već zaključio da su premijerovi saveti Njenom Veličanstvu bili nezakoniti, nevaljani i bez učinka. To znači da je naredba do koje su vodili takođe bila nezakonita, nevaljana i bez učinka i da bi trebalo da se ukine. To znači da kad su kraljevski komesari ušli u Dom lordova bilo je kao da su ušli sa praznim listom papira. Odlaganje je takođe bilo nevažeće i nije imalo efekta”, pročitala je lejdi Hejl.

Predsedavajući Džon Bercou oglasio se nakon presude i rekao da se parlament, koji je trenutno zatvoren, mora hitno sazvati.

Džonson je tražio suspenziju parlamenta početkom septembra, što je kraljica ubrzo i odobrila. Parlament je zatvoren na pet nedelja, od 9. septembra od 14. oktobra.