Sud doneo presudu da CarGo posluje po zakonima Srbije i da nisu taksi prevoz

5
Foto: Profimedia / ilustracija

Prekršajni sud u Beogradu doneo je prvu oslabađajuću presudu koja potvrđuje da CarGo posluje u skladu sa zakonima Srbije i da nije taksi prevoz, saopštili su danas predstavnici te kompanije.

Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić rekao je na konferenciji za novinare da je sud potvrdio da članovi udruženja CarGo ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost, utvrdivši tri ključne razlike između taksija i CarGo.

“Ova presuda nam vraća veru u pravodudni sistem i pravdu i nadamo se da je ovo uvod u zaustavljanje daljeg progona kompanije CarGo Technologies, Udruženja i njegovih članova”, naveo je Guberinić.

Prema njegovim rečima, Prekršajni sud naveo je da je taksi javni prevoz dostupan svim građanima, a CarGo privatna usluga dostupna isključivo članovima Udruženja CarGo.

“Pored ove razlike sud je prepoznao i razliku u naplati, gde u taksiju građani plaćaju vozaču, a u CarGo se ne naplaćaju prevoz, već naknada za korišćenje softvera. Takođe, taksi za naplatu koristi taksimetar a CarGo aplikaciju”, objasnio je Guberinić.

On je kazao i da se nada da će sudije i u ostalim predmetima, koji imaju isto činjenično stanje doneti oslobađajuće presude.

Predsednik udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić rekao je da je ova presuda prepoznala moderan i inovativan način povezivanja ljudi.

“Ovo je istorijski dan za više od 800.000 članova CarGo udruženja, za više od 4.000 pružalaca usluga, ali i za sve građane, jer je doneta pravedna presuda”, istakao je Vučić.

On je dodao da je oslobađajućoj presudi konstatovano i da je inspektor drumskog saobraćaja grubo prekršio Zakon o inspekcijskom nalogu, kao i da se nije odazvao prvom pozivu na saslušanje.

Oslobađajuća presuda doneta je u postupku koji se vodi od maja 2019. godine po prijavi saobraćajnog inspektora za nelegalno bavljenje taksi prevozom.

(Beta)

5 KOMENTARA

  1. Свако има право да стопира да би се негде превезао. Свако има право да се заустави да га повезе. Свако ко неког превози на тај начин би морао да има јасно објављену информацију о осигурању трећих лица у случају незгоде. Ко се ту нашао да их повеже, је споредна ствар. Ту се сва прича завршава. Као што заједно постоје: Viber, What’s upp, Skype,… мобилна и фиксна телефонија, тако ће постојати и Car Go и такси.

  2. “Moderan i inovativan način povezivanja ljudi … ” to je maskiran taksi prevoz za izbegavanje plaćanja poreza državi. Članstvo je obično zamazivanje očiju, jer tako bi mogli mnogi da se učlane u jedno udruženje poslodavca , radnika , prodavaca i kupaca , obavljati delatnost proizvodnje i prodaje u okviru zakvog udruženja, pa analogno onome što radi CarGo , izbegavati plaćanje poreza. U sudovima sede nekompetentne i korumpirane sudije i progutali su udicu varalicu .

  3. Svaki komentar je suvišan u nepismenoj državi sa nepismenim sudstvom, premijerkom koja kaže da je cargo našao rupu u zakonu i ne krši zakon. U ovoj državi se prvo pišu rupe u zakonu za hohštaplere, kriminalce, prevarente i ostalo zlo a onda zakon za radnike i sirotinju. Posle takve izjave moralan čovek bi morao dati ostavku na funkciju ili biti smenjen. Ko god može treba da zauvek napusti ovu državu.

  4. Jel ovaj Aca pojasnio o kom zakonu se radi?Pošto po zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne rade u skladu sa istim.Povezuju aplikacijom putnika i korisnika usluge,a uslugu pruža lice koje nema dozvolu da tu uslugu pruža i naplaćuje,pogotovu što su oni app koja pruža uslugu pomoći na putu.Ovo su pravne igrarije a i sudovi znaju da oni ne rade po zakonu,ali se prave ludi pošto znaju da je to državni projekat.

Comments are closed.