Stvarno smo šampioni: Nejednakost među Srbima, očajna situacija koja se pogoršava – Čitajte u Nedeljniku

1

Prema najnovijim podacima EUROSTAT-a, Srbija ima najveću nejednakost dohotka u regionu posle Turske. Dok 20% najbogatijih u EU ima pet puta veći dohodak od najsiromašnije petine, u Srbiji je ta razlika sumornih 9,4 puta. I ostale države u okruženju imaju visoku nejednakost, ali dok su je one u prethodnih pet godina smanjivale, u Srbiji se povećavala.

Naša zemlja je takođe na prvom mestu po riziku od siromaštva u kom se nalazi 25,6% stanovnika. I glavna mera nejednakosti pojedinaca u dohotku, Gini indeks, pokazuje lošu poziciju Srbije, koja je po tom koeficijentu (37,8% u 2017) pri samom evropskom dnu. Očajno stanje u našoj zemlji pokazuje i BDP po glavi stanovnika koji je više nego pet puta manji od onog u EU 2018. (36.532 naspram 7.234 dolara).

Ako je za utehu, socijalna i ekonomska nejednakost između i unutar regiona raste, iako ni blizu kao kod nas, i u mnogim naprednim ekonomijama, i postala je i politički osetljiva tema.

Promene u globalnoj trgovini i tehnologiji promenile su lokaciju radnih mesta i industrija, dok ekonomski dobici unutar zemalja nisu dobro podeljeni. Rešenje za neke je da krenu u potragu za boljim poslovima i životima. Međutim, samo za izabranu manjinu je lako da se preseli u velike gradove ili pak bogate države. Najčešće je veoma iscrpljujuće podneti visoke troškove života budući da većina onih koji dolaze nema adekvatna znanja i veštine potrebne za dobro plaćene poslove.

Velika analiza Gorana Nikolića o tome zašto zbog ogromne razlike između (malo) bogatih i (mnogo) siromašnih trpi privredni rast; Kako je sistematski uništena srpska srednja klasa; Da li nejednakost može da dovede do društvenih sukoba i kome odgovara da bude ovako objavljena je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. novembra.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju 50. broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku

1 KOMENTAR

  1. Kome to smeta da gradjani misle o nekoj pojavi na različite načine?Jednoumlje nas je skenjalo, a zagovornici ove teze žele da nas vrate u taj nenormalni i neprirodni politički i ekonomski sistem. Otpor jednoumlju, totaltarizmu i etatizmu. Mislimo svojom čuturom.

Comments are closed.