“Stvarno je bilo dosta” i uzdah olakšanja Borisa Džonsona: Plan za Bregzit pred novim Parlamentom već u petak…

0
Foto: Profimedia

Velika Britanija je na referendumu pokazala da želi da napusti Evropsku uniju. Posle višegodišnjih turbulencija i preokreta, tu odluku su Britanci potvrdili na minulim opštim izborima. Sada je trenutak da se njihova volja sprovede.

Novi-stari premijer Velike Britanije Boris Džonson namerio je da to sprovede što pre. Najvažniji stanovnik Dauning strita osetio je olakšanje kada su Konzervativci dobili veliku podršku širom zemlje i sada je pred njim rešavanje problema u što kraćem roku.

Novi poslanici svoje zakletve u Vestminsterskoj palati polažu već danas, a pred njima će se u Parlamentu pojaviti predlog plana za Bregzit već u petak, prenosi Gardijan.

Time će početi proces usvajanja tog dokumenta da bi Velika Britanija iz Evropske unije izašla kako je planirano, poslednjeg dana januara, rekao je portparol Vlade.

“Planiramo da počnemo proces pre Božića u skladu s Ustavom i u dogovoru s predsednikom donjeg doma koji, posle prošlonedeljnih izbora, tek treba da bude izabran u utorak”, rekao je on. 

Iz njegovog kabineta su potvrdili da ni sa jednim procesom neće biti odugovlačenja i da je ideja da se kompletna implementacija sporazuma VB i EU sprovede do 31. decembra 2020. godine.

Doći će i do određenih promena u Džonsonovoj vladi, a biće smenjen ministar za Vels, za kojeg je tokom predizborne kampanje otkriveno da je zataškavao optužbe za seksualno uznemiravanje.