“Stvari će postati teže. U oktobru i novembru ćemo videti višu stopu smrtnosti…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje rast broja umrlih od kovida-19 u Evropi tokom oktobra i novembra koji će, prema njenim predviđanjima, biti “teži” što se epidemije tiče, rekao je za Frans pres direktor evropskog ogranka organizacije.

“Stvari će postati teže. U oktobru i  novembru ćemo videti višu stopu smrtnosti”, rekao je Hans Kluge u razgovoru za Frans pres govoreći u trenutku kada broj registrovanih slučajeva zaraze skače u Evropi mada je dnevni broj umrlih za sada uglavnom stabilan.

Porast broja umrlih na dnevnoj osnovi se očekuje zbog povećanja broja slučajeva zaraze sa ponovnim širenjem epidemije u Evropi, navela je SZO.

“Sad smo u trenutku kada zemlje ne žele da čuju takvu vrstu loših vesti, razumem to”, rekao je šef evropskog ogranka SZO koji je ukazao da želi da pošalje “pozitivnu poruku” da će se pandemija “zaustaviti u jednom trenutku”.

Evropski ogranak SZO danas i sutra održava sastanak sa oko 50 zemalja članica da razmene mišljenja o odgovoru na pandemiju i da usaglase petogodišnju strategiju.

Visoki zvaničnik organizacije čije se sedište nalazi u Kopenhagenu je upozorio one koji misle da će kraj epidemije da se podudari sa izradom vakcine, koja se još razvija. 

“Ne znamo čak ni da li će vakcina biti efikasna u svim delovima populacije. Neki znaci koje dobijamo su da će biti efikasna za neke, ali ne i za druge. Iako odjednom treba da naručujemo različite vakcine, kakav je to logistički košmar”, upozorio je Kluge.

On je rekao da će kraj pandemije biti u trenutku kada kao zajednica naučimo da živimo sa tom pandemijom.

“I to zavisi od nas. To je vrlo pozitivna poruka”, rekao je on.

Broj slučajeva zaraze u Evropi znatno raste poslednjih nedelja posebno u Španiji i u Francuskoj.

U petak više od 51.000 novih slučajeva zabeleženo je samo u tom jednom danu u 55 zemalja koje pokriva evropski ogranak SZO, što je više od vrhunca zabeleženog u aprilu, prema podacima te organizacije.

Istovremeno broj umrlih dnevno je za sada na nivou od početka juna, oko 400 do 500 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19, prema istom izvoru.