Studija sa Harvarda: Veća stopa smrtnosti od koronavirusa povezana sa zagađenjem vazduha

0
Profimedia

Amerikanci u zajednicama s većim nivoom zagađenja smogom su u većem riziku od smrti koju prouzrokuje COVID-19, prema novoj studiji koja ukazuje da se oštećenja tkiva zbog koronavirusa pogoršavaju dugotrajnim izlaganjem zagađenom vazduhu.

Naučnici sa harvardske škole javnog zdravlja “T.H. Chan” analizirali su podatke iz više od 3000 američkih okruga kako bi utvrdili  da li postoji veza između malih povećanja dugotrajnog izlaganja sitnim česticama zagađenja i znatno veće stope smrtnosti od koronavirusa, prenosi N1.

Naučnici su izračunali dugoročne prosečne koncentracije sitnih čestica zagađenja koje oštećuju pluća, PM2.5 čestice, od 2000. do 2016. i uporedili ih sa više od 7000 smrtnih slučajeva od COVID-19 do 4.aprila.

Utvrdili su da je porast od samo jednog mikrograma po metru PM2.5 čestica povezan sa 15 odsto rasta stope smrtnosti od koronavirusa.

Frančeska Dominići, profesorka biostatistike na Harvardu i jedna od autora studije rekla je da je istraživanje sprovedeno brzo zbog naglog skoka broja umrlih i “moralne obaveze” da se osiguraju informacije u ovoj zdravstvenoj krizi.

Naučnici su objavili svoje zaključke i pre objave rada i bez naučnih recenzija istraživanja u nadi da će podaci moći da se koristie u sprečavanju smrti od koronavirusa.

Dominići je rekla da njihovo otkriće ukazuje na to da bi zdravstveni radnici trebali da ulože dodatne napore u najzagađenijim zajednicama gde zdravlje ljudi godinama pati zbog izloženosti smogu.

“To su zajednice u kojima je trebalo intenzivno sprovoditi preventivne mere poput socijalnog, odnosno fizičkog distanciranja”, rekla je profesorka .

“Ako obolite od COVID-19 možete da imate lošije izglede od nekog drugog zbog toga što su vaša pluća već upalno promenjena zbog dugotrajne izloženosti zagađenju”.

Harvardski naučnici ističu da njihova nova saznanja ukazuju na važnost mera protiv zagađenja vazduha u zaštiti ljudskog zdravlja tokom i nakon epidemije COVID-19.

Zdravstveni stručnjaci takođe ističu da ti podaci pružaju novi dokaz o kratkovidosti odluka o odlaganju ili ublažavanju mera protiv zagađenja vazduha.

“Ti podaci pokazuju da je previše Amerikanaca istovremeno suočeno s višestrukim pretnjama njihovim plućima koje zajedno mogu da pojačaju međusobno delovanje”, kaže predsednik američkog udruženja za zdravlje pluća Harold Vimer.      

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus