Studija: “Oporavak od koronavirusa dugotrajan, pacijenti imaju oštećenja na plućima i mesecima nakon infekcije”

0
Foto: Profimedia

Analiza jedne naučne studije u Austriji otkrila je da oporavak od koronavirusa može biti dugotrajan za one pacijente koji su razvili težu kliničku sliku.

Naučnici su otkrili da pojedini pacijenti koji su hospitalizovani zbog infekcije COVID-19 još uvek imaju oštećenja jednog ili oba plućna krila, otežano disanje, kratak dah i kašalj, ponekad i nedeljama nakon otpuštanja iz bolnice, prenosi Gardijan.

Čak su i oni sa blažom kliničkom slikom prijavili pojedine simptome nedeljama ili mesecima nakon što su preležali bolest.

Dugotrajne posledice koronavirusa na opšte fizičko zdravlje sve više interesuju, ali i brinu struku, a austrijski naučnici su objavili preliminarne rezultate studije koja je pratila oporavak hospitalizovanih pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Rezultati su pokazali da je kod 88 odsto pacijenata primećeno delimično oštećenja pluća šest nedelja nakon otpuštanja iz bolnice, dok je 47 odsto ispitanih imalo otežano disanje. Nakon dvanaest nedelja, ove odnos je bio 56 i 39 odsto.

“Oni koji su preležali COVID-19 sa težom kliničkom slikom imaju konstantno oštećenje pluća nedeljama nakon oporavka”, rekla je koautorka studije dr Sabina Sahanić sa Univerzitetske klinike u Insbruku.

“Međutim, važno je napomenuti da je i oporavak konstantan. Vremenom možemo uočiti umereno poboljšanje”, dodala je dr Sahinić, naglašavajući da rezultati ovog istraživanja ukazuju na važnost struktuiranog praćenja oporavka pacijenata koji su preležali teži oblik infekcije.

Takođe, analize studije sugerišu da, iako oporavak od koronavirusa može biti dugotrajan proces, čini se da ne dolazi do povećanja oštećenja i ožiljaka na plućima, navodi istraživački tim.

Prosečna starost pacijenata je iznosila 61 godinu. Više od 60 odsto ispitanih su činili muškarci, 65 odsto njih je bilo gojazno i sa prekomernom težinom, a 50 odsto pacijenata koji su učestvovali u studiji su aktivni ili bivši pušači.

Testovi su uključivali skeniranje, merenje plućne funkcije i uobičajene kliničke preglede, a sprovedeni su dva puta – nakon šest i dvanaest nedelja od otpusta iz bolnice.

Pored smanjenog kapaciteta pluća, kod mnogih pacijenata su primećeni znakovi oštećenja na srcu, mada su se te anomalije vremenom smanjile.

Autori studije napominju da i dalje postoji mogućnost da su pacijenti već imali neke od pomenutih simptoma i pre zaražavanja koronavirusom, ali takođe navode da su skener anlize bile tipične za infekciju COVID-19.

Dr Sahanić tvrdi da dugotrajan proces oporavka od COVID-19 nije iznenađenje, budući da su prethodna istraživanja utvrdila da su pacijenti zaraženi virusom SARS – još jednim koronavirusom – takođe imali dug proces ozdravljenja.

“Od onih koji su preležali SARS, kod njih 30 odsto su primećene strukturne abnormalnosti na plućima mesecima nakon infekcije”, navodi dr Sahinić.

Studija je i dalje u toku, a sledeće analize vršiće se 24 nedelja nakon otpuštanja iz bolnice, kako bi naučnici i dalje nadzirali zdravlje pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Profesor respiratorne medicine na Univerzitetu u Sautemptonu dr Tom Vilkinson, koji nije direktno uključen u istraživanje studije, kaže da je “sve više dokaza da mnogi pacijenti koji su preležali COVID-19 imaju dugoročne posledice po njihovo zdravlje”, dodajući da će one biti češće kod onih slučajeva koji su zahtevali “hospitalizaciju i mehaničku podršku disanju”.

“Austrijska studija nam nudi podatke i dokaze o trajnim oštećenjima rada srca i pluća kod velikog broja pacijenata i do tri meseca nakon otpusta”, rekao je dr Vilkinson.

“Iako će biti pacijenata koji će se u potpunosti oporaviti, pojedini možda i neće, što ukazuje na potrebu za boljim strategijama u prevenciji i lečenju bolesti COVID-19”, zaključio je dr Vilkinson.

(Gardijan)