Studija: “Deca mlađa od pet godina bi mogla da šire zarazu koliko i odrasli”

0
Foto: Profimedia

“Kod dece mlađe od pet godina, koja su zaražena koronavirusom i imaju blagu ili umerenu kliničku sliku, primećen je znatno veći nivo genetskog materijala virusa u nosu, u poređenju sa starijom decom i odraslima”, rezultati su naučne studije sprovedene u saradnji dečje bolnice “Ana i Robert H. Lauri” iz Čikaga i Univerziteta Nortvestern, a objavljene u naučnom časopisu “JAMA Pedriatic“, piše medicinski portal “Medicalexpress“.

Analize ukazuju na mogućnost da i najmlađi mogu biti prenosnici virusa koliko i druge starosne grupe, a možda i više.

Kako kažu autori studije, potencijalna mogućnost najmlađe populacije u širenju virusa do sada nije dovoljno prepoznata – pre svega – zbog činjenice da su vrtići i škole bili mahom zatvoreni tokom prvog talasa pandemije u većem delu sveta.

“Otkrili smo da deca mlađa od pet godina koja su zaražena koronavirusom imaju veće virusno opterećenje od starije dece i odraslih, što može dovesti do veće transmisije virusa, kao što je slučaj i kod respiratornog sicinijalnog virusa (RSV)”, rekla je autoraka studije dr Tejlor Hild-Sardžent.

“Ovo može doprineti debatama o bezbednosti eventualnog ponovnog otvaranja škola i vrtića”, dodala je dr Hild-Sardžent.

Autori studije su u periodu od 23. marta do 27. aprila uzimali uzorke iz nosa u grupi od 145 pacijenata koji su razvii lakšu ili umerenu kliničku sliku. Uzorci si prikljupani u prvoj nedelji od pojave simptoma, poredeći virusno opterećenje u tri starosne grupe – kod dece mlađe od 5 godina, dece starosti od 5 do 17 godina godina, i kod odraslih od 18 do 65 godina.

Analize su pokazale da je procenat genetskog materijala koronavirusa u nosu dece do pet godina veći od 10 do 100 puta nego kod starije dece i odraslih.

Autori ističu da je studija dokazala da “je virus sve zarazniji, kako je prisustvo genetskog materijala virusa u organizmu veće”.

“Zbog toga, mala deeca mogu biti veliki prenosnici zaraze SARS-CoV-2 u stanovništvu”, rekli su autori studije.

“Imajući u vidu uobičajeno ponašanje male dece, postavlja se pitanje širenja SARS-CoV-2 u toj starosnoj grupi kada se ukinu ili ublaže mere, ili ponovo otvore vrtići. Naša studija nije za cilj imala da dokaže kako i mlađa deca mogu širiti virus kao i odrasli, već da ukaže i upozori i na takvu mogućnost”, zaključila je dr Hild-Sardžent.

“To moramo uzeti u obzir kada razmišljamo u pravcu zaustavljanja širenja infekcije. Još uvek imamo mnogo toga da naučimo o ovom virusu”, dodala je dr Hild-Sardžent iz istraživačkog tima ove naučne studije.