Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu napravili najbolji električni bicikl na svetu

2
Ilustracija električnog bicikla: Profimedia

Tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu H-Bridges dobio je nagradu za najbolji električni bicikl na svetu, prenosi B92 pisanje Energetskog portala.

Nagradu su osvojili na međunarodnom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja “International Future Energy Challenge” (IFEC).

Članovi tima su studenti sa odseka za Energetiku, Signale i sisteme, Elektroniku, Telekomunikacije i Informacione tehnologije: Filip Cvejić, Ružica Cvetanović, Lazar Nikolovski, Miodrag Joksimović, Emir Kačapor, Luka Knežević, Jovanka Cakić, Miloš Jankov, Nevena Paramentić, Nikola Branković, Nevema Bugarčić, Miloš Milešević, Kristina Radović i Silvester Forgo. Njihovi mentori su prof. dr Slobodan Vukosavić i asistent Aleksandar Milić.

Organizatori takmičenja su pred učesnike stavili izazov konstruisanja elektropogona za bicikl i dodatno ih motivisali da usavrše svoje izume novčanim nagradama u vrednosti od 10.000 USD, 5.000 USD, 3.000 USD i 1.000 USD.

Članovi tima su prototip električnog bicikla izradili u laboratoriji za digitalno upravljanje i električna vozila na svom fakultetu i već tokom polufinala zadovoljili sve zahteve organizatora.

Finale je održano od 29. do 31. jula u Medisonu (SAD), a na njemu je učestvovalo 10 timova.

2 KOMENTARA

  1. Nista od Srbije i proizvodnje ali od pojedinca Srbina koji ce prisvojiti i ,,kupiti,, pa proizvoditi DA .
    Staro dobro politicko geslo ,, otmi, ukradi- dok gradjanin radi,, ce opet biti na delu.
    Obzirom da zastite ideje ima jos puno posla vremena i novca… Kao da gledam… Nasi najbolji prijatelji kinezi krecu od ponedeljka u serijsku proizvodnju

  2. Odlicno, sada da se poradi na vise vrsta dizajna i krene u serijsku proizvodnju. Srbija moze preziveti samo ako preskoci 200 godina, ovo je dobar pocetak, nema bas da se odmah maznu neke pare, ali dugorocno smo na konju ili ti biciklu. Tu odmah ide i motor, pa kola …….

Comments are closed.