Stručnjak za Balkan: Odnos Nemačke prema Vučiću nije više tako srdačan, ohladio se entuzijazam…

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da odnos Nemačke prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan, i da su Vućićeva podrška promeni granica i jačanje auotoritarne vlasti ohladili entuzijazam koji je postojao prema njemu.

“Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primećuju porast autoritarnosti, još uvek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara”, rekao je Biber za današnje izdanje lista Danas, komentarišući odnos u Evropske unije prema rezultatima izbora u Srbiji.

Na pitanje o kosovskom problemu, on je rekao da “posle ovakvih rezultata izbora, Vučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka”.

Govoreći o otkazivanju sastanka koji je trebalo da bude održan 27. juna u Beloj kući, on je naveo da je izaslanik američkog predsednika za razgovore Beograda i Prištine Ričard Grenel “sarađivao samo sa (kosovskim predsednikom Hašimom) Tačijem, i čak doprineo padu Kurtijeve vlade”.

Kako je dodao, “sa optužnicom protiv Tačija njegov partner nestaje i trebaće meseci da bi imao jasnog partnera na Kosovu koji je dovoljno jak i ima mandat za pregovore”.

“Očekujem da će EU preuzeti dijalog, što će doprineti sporijem i sistemačinijem procesu”, ocenio je Biber.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Na pitanje o kosovskom problemu, on je rekao da “posle ovakvih rezultata izbora, Vučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka”. Вучић јесте добио већину у Скупштини, и нема препреке да предложи било коју од својих велеиздајних варијанти за Косово, али се у Скупштини та прича неће завршити, већ на референдуму, а ту је по том питању већ другачија прича.

  2. Nasli ste koga da pitate…ne volim AV, ali ovaj profa…koji je pro-albanski nastrojen, nije nikada bio niti ce, biti spreman reci nesto dobro za Srbiju.

Comments are closed.