Stručnjaci upozoravaju: Ne kupujte deci puno igračaka za praznike, može biti štetno

0

Vreme praznika za decu ima posebnu draž, tada dobijaju poklone i to baš one koje su poželeli, a to su naravno nove igračke.

Ali i tu treba imati meru, manje je više. Što više igračaka deca imaju, manje se igraju, piše N1.

Naučne studije potvrdile su da previše igračaka može rezultirati suprotnim efektom od željenog, deca mogu biti manje srećna.

Ovu tezu potvrdili su i američki naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju.

“Previše igračaka može ometati dečiju pažnju, što dovodi do gubitka koncentracije potrebne za učenje kroz igru”, kaže Kler Lerner, psihoterapeut i istraživač dečijeg razvoja.

Isto tvrdi i Majkl Melon, profesor ranog razvoja i obrazovanja sa istog univerziteta. Njegovo istraživanje pokazalo je da manje igračaka dovodi do bolje saradnje, što je važna životna veština.

Previše igračaka podstiče dete da se igra samostalno i izaziva osećaj preopterećenja. Praznična atmosfera kod dece podstiče uzbuđenje i neizvesnost, a roditelji u nastojanju da udovolje željama svojih mališana često preteruju sa količinom poklona, pre svega igračaka.

Pogrešno je, složni su psiholozi, kupovati deci previše igračaka, pa čak iako su to omiljeni pokloni koje deca željno iščekuju. Mnogo je bolje napraviti kompromis između onoga što im treba i onoga što žele.

Postoje dobri razlozi zbog kojih je dobro da deca imaju manje igračaka.

Dečiji psiholozi smatraju da tada deca više koriste maštu, raspon njihove pažnje postaje duži, a socijalne veštine se poboljšavaju dok deca međusobno komuniciraju.

Kada deca imaju manje igračaka, tada nauče da se bolje brinu o onome što imaju, manje se svađaju i više dele sa ostalom decom to što imaju. Razvijaju svoju kreativnu stranu, ali i veštine potrebne za rešavanje problema.

Deca prirodno izmisle način da koriste igračku pretvarajući plastičnu kantu u kacigu ili kutiju u sklonište za životinje. Na to bi roditelji trebali da obrate pažnju kada kupuju igračke.

Igračke koje dobro podnose višestruku upotrebu kao što su kocke ili životinje su korisne za decu, jer ih mogu koristiti na više načina.

Igračke koje predstavljaju glavne junake iz dečijih omiljenih crtanih filmova su “kratkog daha”, nešto što deci drži pažnju samo do trenutka kada se pojavi novi crtani film, novi junak, nova igračka.

Ne treba izbegavati igračke, samo treba imati meru pri kupovini.

Jedno je sigurno, koliko god igračaka bilo deca neće pamtiti samo te poklone. Posvetite li im vreme i pažnju, to će im biti najdraža uspomena.