Stručnjaci Bele kuće: “Ovo je nova faza epidemije i potpuno je drugačija od one u martu”

0
Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države suočene su sa novom fazom epidemije koronavirusa, koja je “izuzetno raširena”, pre svega, u ruralnim područjima, ali i u gradovima, saopštili su u nedelju članovi Kriznog štaba Bele kuće za borbu protiv pandemije koronavirusa, a prenosi Jutarnji list.

Broj slučajeva koronavirusa i dalje se povećava u nekim delovima zemlje, a službe javnog zdravstva pokušavaju, zajedno sa guvernerima, da pronađu odgovor za svaku saveznu državu.

“U novoj smo fazi. Ono što danas vidimo razlikuje se od marta i aprila. Virus je izuzetno raširen , kako u ruralnim, tako i u urbanim područjima”, rekla je glavna savetnica Bele kuće za borbu protiv pandemije koronavirusa u SAD dr Debora Birks.

“Svima koji žive u ruralnom području poručujem: niste imuni ili zaštićeni od ovoga virusa”, dodala je dr Birks.

Dr Birks je naglasila i kako je veoma važno da ljudi koji žive u višegeneracijskim domaćinstvima, na područjima zahvaćenim epidemijom, nose maske i u kući. Na taj način, kaže ona, zaštitili bi starije osobe, ili one koji pripadaju rizičnim grupa.

Pomoćnik sekretara za zdravstvo admiral Bret Giror takođe naglašava važnost nošenja maski.

“Ako to ne učinimo i ako ne ograničimo gužve u zatvorenim prostorima, virus će nastaviti da se širi i ugrožava stanovništvo”, rekao je Giror.

“Jako smo zabrinuti i to je vrlo ozbiljna stvar”, dodao je.

Takođe, admiral Giroi je naglasio da “nošenje maski i izbegavanje gužve ima isti ishod kao i potpuno zatvaranje”.

Podsetmo, koronavirusom u SAD zaraženo je više od 4,6 miliona ljudi, dok je od posledica virusa preminulo 155.000 ljudi.