Strele, molotovljevi kokteli i cigle: Opsada kampusa u Hongkongu i najgori sukobi do sada

0
Foto: Profimedia

Policajac iz Hongkonga pogođen je strelom u nedelju tokom opsade univerzitetskog kampusa, nakon nove eskalacije sukoba, kako se navodi, najgore u poslednjih šest meseci demonstracija.

Novo nasilje izbilo je oko opkoljenog kampusa u Hung Hom distriktu u Hongkongu u nedelju ujutro, dok se demonstranti pripremaju za mogući konačni policijski udar posle jakih sukoba tokom noći. Na stotine demonstranata su ciglama, improvizovanim barikadama i molotovljevim koktelima zasipali policiju, a neke su bacali i iz lukova. Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima. Kako je nasilje eskaliralo, demonstranti su počeli da koriste lukove i strele protiv policije, koja je saopštila da je pogođeni policajac bio zadužen za vezu s medijima. Izveštači tvrde da je nebo bilo plamene boje od sukoba. Posle nekoliko sati zatišja, dok su demonstranti spavali na travi i u univerzitetskoj biblioteci, policija je ispalila suzavac oko 10 sati ujutro. Aktivisti su uzvratili molotovljevim koktelima, a neki su palili stabla izvan kampusa.

Nekoliko sati ranije, odredi kineskih vojnika odevenih u kratke pantalone i majice, od kojih su neki nosili plastične kante ili metle, došli su iz svojih baraka u retkom javnom pojavljivanju, da pomognu stanovnicima da očiste glavne ulice od blokada, prenosi CNN.

Delovi kampusa ličili su na tvrđavu, s barikadama i u crno obučenim demonstrantima koji brane bedeme improviziranim oružjem.

“Ne želimo da napadamo policiju, samo želimo da sačuvamo svoj kampus … i želimo da čuvamo Hong Kong”, rekla je Čan, 20-godišnja studentkinja.

Prisutnost vojnika kineske Narodne oslobodilačke vojske (NOV) na ulicama, čak i zbog toga da pomognu u njihovu čišćenju, izazvalo je različite reakcije.

Hongkong nije tražio pomoć NOV-a i vojska je počela operaciju kao “dobrovoljnu aktivnost”, rekao je portparol gradske vlade.

Kineske snage pojavile su se na hongkonškim ulicama samo jednom od 1997. godine, kako bi pomogle u čišćenju posle tajfuna 2018.

U avgustu je Peking premestio na hiljade vojnika preko granice u Hongkong u sklopu, kako je državna novinska agencija Xinhua navela, rutinske rotacije.