Strani mediji o crnogorskim izborima: Težak udarac Đukanoviću, menja se politička slika

0
Foto: Profimedia

U prvim reagovanjima na ishod izbora u Crnoj Gori, Rojters navodi da je izborni rezultat težak udarac za DPS, koji je na vlasti tri decenije, kao i za samog Mila Đukanovića, koji od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom, prenosi RTS.

BBC navodi da će prozapadno nastrojenoj vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) Mila Đukanovića možda biti teško da formira vladu, dok Rojters i AP ističu da je prosrpska i proruska opoziciona koalicija proglasila pobedu.

Pozivajući se na preliminarne podatke Centra za monitoring i istraživanje, AP navodi da, iako je DPS osvojio nešto više glasova, opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” ima veći potencijal da sa drugim učesnicima izbora formira vladajuću koaliciju.

Ukoliko vladu ne formira DPS – koji, konstatuje Bi-Bi-Si, nikada nije izgubio izbore, a na jučerašnnjim je zabeležio dosad najslabiji rezultat – to bi moglo dovesti do prvog slučaja transfera vlasti u Crnoj Gori putem izbora, ističe britanska agencija.

U obraćanju svojim pristalicama, Đukanović je, kako navode Rojters i AP, rekao da, sa 30 mandata, DPS ostaje pojedinačno najjača politička stranka u parlamentu i da će sa “tradicionalnim partnerima” – strankama nacionalnih manjina i drugim malim partijama – uspeti da obezbedi ukupno 40 poslaničkih mesta, odnosno jedno manje od većine.

Prenose Đukanovićevu izjavu da će DPS sačekati konačno prebrojavanje glasova da bi se videlo kome će pripasti odlučujući 41. mandat, ali da će “bezuslovno poštovati” ishod.

Navodeći reči Zdravka Кrivokapića – nosioca liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” – koji je, proglašavajući izbornu pobedu, sinoć rekao da je “režim pao”, Rojters ističe da bi prosrpski orijentisana vlada Crnu Goru mogla približiti Srbiji i Rusiji, ali da se ni u tom slučaju ne očekuje da Crna Gora istupi iz NATO-a ili odustane od nastojanja za pristupanje EU.