Stotine otetih učenica oslobođeno u Nigeriji: “Zgrada vlade puna devojčica u plavom hidžabu”

0
Foto: Nedeljnik / Ilustracija

(Beta-AFP) – Stotine učenica otetih iz internata na severozapadu Nigerije oslobođene su jutros i nalaze se u prostorijama vlade nigerijske države Zamfare, rekao je guverner te oblasti.

“Srećan sam da objavim da su devojčice oslobođene, upravo su stigle u zgradu vlade i dobrog su zdravlja”, rekao je guverner Belo Matavale za Frans pres.

Rekao je da je prošlog petka oteto ukupno 279 srednjoškolki i da su sve oslobođene.

Vlasti su prvo saopštile da 317 učenica nedostaje pri prozivki posle napada naoružanih ljudi na taj internat u državi Zamfara u noći od četvrtka na petak.

Novinar Frans presa mogao je u zgradi vlade da vidi stotine učenica obučenih u svetlo plavi hidžab.

Radi se o četvrtom napadu za manje od tri meseca na škole na severozapadu Nigerije gde poslednjih više od deset godina kriminalne grupe, koje vlada naziva banditima, kradu stoku i otimaju ljude tražeći otkup.

Vlasti države Zamfara imaju običaj da pregovaraju sa kriminalinim grupama i poslednjih više od godinu dana postižu sporazume o amnestiji njihovih članova u zamenu za polaganje oružja.

Zvaničnici države Zamfara su u decembru pregovorima oslobodile 344 dečaka koje su banditi oteli iz njihovog internata u susednoj državi Kacina.

Pri svakom oslobađanju vlasti negiraju da su platile bilo kakav otkup otmičarima, međutim bezbednosni stručnjaci ne sumnjaju da se otkup plaća i strahuju da bi to moglo da dovede do povećanja broja otmica u tom siromašnom i slabo obezbeđenom regionu.