Stotine Jevreja posetilo svetilište u Jerusalimu: Poprište sukoba sa Palestincima

0

(Beta-AP) – Stotine jevrejskih hodočasnika posetilo je juče svetilište u Jerusalimu uz jako policijsko obezbeđenje pošto su se muslimanski vernici nakratko sukobili sa izraelskim bezbednosnim snagama na tom mestu, čestom poprištu sukoba dva naroda.

Izveštaja o povredama nije bilo, ali je taj sukob ponovo povećao napetost na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

Raniji sukobi na Brdu hramu, kako to svetilište zovu Jevreji, doveli su do 11-dnevnog rata u maju između Izraela i ekstremista Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Brdo hrama, nazvano tako jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, je najsvetije mesto u judaizmu.

Sad je tamo džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu i muslimani to svetilište na kome se nalazi i džamija Kupola na steni, zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Napetost na svetilištu je tokom proteklih godina često prerastala u nasilje.

Danas su Jevreji posetili Brdo hrama da obeleže dan žalosti Tiša Be Av zbog rušenja prvog i drugog hrama.

Islamska uprava je saopštila da je oko 1.500 Jevreja došlo na svetilište i optužila izraelsku policiju da je primenila oštre mere, te da su neki posetioci prekršili dogovor o statusu kvo kojim se zabranjuju jevrejske molitve na tom mestu.

Izraelska policija je rekla da je mala grupa muslimanskih mladića bacala kamenice na pripadnike bezbednosnih snaga.

Na ameterskom video snimku se vidi kako policajci ispaljuju gumene metke. Muslimanskim vernicima je zabranjeno da ulaze na svetilište tokom nekoliko sati.

U saopštenju islamske uprave Vakuf je navedeno da je svetost tog mesta narušena jer su  “jevrejski eksremisti upali u džamiju” i javno se molili.

Jevreji su posetili Brdo hrama uoči muslimanskog prazika Eid al Adha i portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdneh je optužio Izrael da “uvlači region u verski rat”.

Jordan, zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu, objavio je da je uputio protestno pismo Izraelu i apelovao da se poštuje status kvo.

Novi premijer Izraela Naftali Benet je pohvalio odnos policije tokom posete i zarekao se da će štititi slobodu veroispovesti za muslimane i Jevreje na svetilištu.

Njegova izjava podstakla je spekulacije da možda pokušava da izmeni dogovor o statusu kvo i dozvoli molitve Jevreja.

Izraelski ministar javne bezbednosti Omer Bar-Lev je međutim izjavio da Izrael ostaje posvećen tom dogovoru i da su jevrejske molitve na svetilištu protivne zakonu.