Stopira se objavljivanje broja preminulih od koronavirusa: U Velikoj Britaniji ponovo menjaju metodologiju brojanja…

0
Foto: Profimedia

Nadležni u Velikoj Britaniji saopštili su da privremeno obustavljaju svakodnevno objavljivanje najnovijih podataka o smrtnom bilansu pandemije koronavirusa u toj zemlji, zbog sumnji da je ta statistika preterana, prenosi RTS.

Naime, britanska vlada naložila je reviziju metodologije izračunavanja broja umrlih pošto su stručnjaci upozorili na to da je, zbog načina na koji je evidencija o umrlima do sada vođena u Engleskoj, slika tog statističkog parametra možda iskrivljena u poređenju s drugim delovima Ujedinjenog Кraljevstva.

Privremenu obustavu objavljivanja podataka o broju umrlih vlada je obrazložila saopštenjem u kojem se ističe da se u preminuli od kovida 19 po trenutnoj metodologiji ubrajaju sva lica koja umru posle dobijanja pozitivnog nalaza na testiranju na koronavirus, a da se pri tome ne uzima u obzir vremenski period koji protekne od testiranja do trenutka smrti.

U saopštenju se navodi da će svakodnevno objavljivanje podataka o smrtnom bilansu pandemije biti nastavljeno kada ovaj problem bude rešen.