“Stop političkim aktivnostima i protestima…”: Američki sportisti dobili upozorenje pred Olimpijske igre

0
Foto: Profimedia

Šefovi američkog olimpijskog tima preneli su sportistima poruku u kojoj se navodi da nije poželjno da tokom olimpijskih takmičenja iznose političke poruke i da bi zbog toga mogli da snose posledice, prenosi Sport klub.

Ovo upozorenje je stiglo nakon Panameričkih igara u Limi kada je dvoje sportista protestovalo protiv socijalne nepravde prilikom dodele medalja.

Predsednik američkog olimpijskog komiteta Sara Hiršland je rekla da poštuje viđenje sportista ali da se ne slaže sa momentom i načinom na koji su ovi sportisti izneli svoje stavove. Inače američki sportisti su potpisali izjavu da neće praviti nikakve političke, religiozne ili rasne proteste tokom Olimpijskih i Panameričkih igara. 

“Ove sedmice sam bio počastvovan da predstavljam američki tim na Panameričkim igrama i da donesem kući zlato i bronzu. Moj ponos je bio smanjen zbog mnogih mana moje zemlje koja mi je draga. Rasizam, nošenje oružja, tretman imigranata i predsednik koji širi mržnju na sve to. Žrtvovao sam svoj trenutak danas na vrhu podijuma kako bih obratio pažnju na ove probleme za koje mora da se zna”, napisao je na Tviteru Rejs Imboden.

Imboden je klečao prilikom intoniranja himne, a pored njega to je uradila i atletičarka Gven Beri.