Stogodišnjak koji je šetnjom prikupio više od 32 miliona funti za pomoć bolnicama dobio titulu viteza: “On je svetionik u magli pandemije”

0
Foto: Profimedia

Stogodišnji britanski ratni veteran Tom Mure, koji je postao nacionalni junak pošto je prikupio više od 32 miliona funti za zdravstvene usluge, danas je proglašen vitezom, piše BBC.

Mur, koji je na svoj stoti rođendan promovisan u počasnog pukovnika, u skladu s protokolom birtanskog ministarstva odbrane dobiće titulu “kapetan ser Tomas Mur”.

Titulu viteza odobrila je kraljica Elizabeta II.

Mur je početkom aprila pokrenuo prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije koje pomažu Nacionalnoj zdravstvenoj službi u borbi protiv kovida-19, tako što je šetao oko svoje bašte uz pomoć hodalice. Bila je to neka vrsta izazova. Planirao je da prikupi 1.000 funti do svog stotog rođendana, ali uspeo je da prikupi više od 32 miliona funti, postavivši tako Ginisov rekord za najveći iznos koji je neki pojedinac prikupio šetnjom.

Takođe je postao i najstarija osoba na vrhu britanske muzičke liste. Naime, Mur se pojavio u obradi popularne pesme “You’ll Never Walk Alone” i osvojio srca i divljenje publike širom sveta.

Mur je na svoj rođendan imenovan prvim počasnim pukovnikom vojnog koledža koji se nalazi blizu njegovog rodnog mesta u zapadnom Jorkširu. Položaj je dobio uz odobrenje kraljice Elizabete II.

Tada mu je ponovno uručena i medalja za odbranu iz Drugog svetskog rata, jer je prvu izgubio.

Britanski premijer Boris Džonson nazvao je Mura “nacionalnim blagom”, rekavši da je “poput svetionika u magli pandemije koronavirusa”.