“Što pre suspendovati Zakon o slobodi veroispovesti, preuzeti odgovornost za upravljanje Crnom Gorom…”

0
Foto: Profimedia

Politički savet Nove srpske demokratije (NSD), u Crnoj Gori, zaključio je danas, između ostalog, da je neophodno što pre suspendovati Zakon o slobodi veroispovesti usvojen krajem prošle godine u parlamentu.

Takođe, kako je saopšteno iz NSD-a, politički savet te partije traži da lideri NSD i Demokratskog fronta preuzmu odgovornost za upravljanje Crnom Gorom, “i to od njih očekuju i svi glasači NSD i DF.”

Buduća Vlada, kako se navodi, mora da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, poput onoga potpisanog sa Rimokatoličkom crkvom.

“Tek nakon tog čina treba pristupiti izradi novog zakona, iz koga će biti eliminisane sve tačke kojima se diskriminiše ne samo SPC nego i druge tradicionalne verske zajednice”, navode iz NSD-a, prenele su Vijesti.

Zaključeno je i, dodaje se, da sve strane koje učestvuju u pregovorima o formiranju nove vlade treba da ispoštuju izbornu volju građana.

“Na osnovu rezultata izbora jasno je da su srpski narod i njegovi politički predstavnici, okupljeni u NSD i DF, dali ključni doprinos u rušenju višedecenijskog režima i da je, samim tim, potpuno očekivano da u novoj vlasti budu zastupljeni srazmerno tim rezultatima”, saopšteno je iz NSD-a.

Iz NSD-a navode da Politički savet te partije “okuplja brojne vodeće srpske intelektualce, koji su spremni da daju svoj puni doprinos razvoju i demokratizaciji Crne Gore”.

Sednicom u Podgorici je predsedavao predsednik Političkog saveta NSD-a Budimir Aleksić, a prisustvovao je i predsednik NSD-a Andrija Mandić.