Sto dana bez koronavirusa: Kako je Novi Zeland ukrotio zarazu koja se širi čitavim svetom

1
Foto: Profimedia

U nedelju je bilo tačno 100 dana kako na Novom Zelandu nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da je u toj zemlji od prvog do poslednjeg slučaja zaražavanja prošlo tačno 65 dana, piše The Conversation.

Toliko je bilo potrebno da Novozelanđani eliminišu virus.

Kako su to uradili?

Svakako su im pomogla tri niza mera:
1. Kontrola granica tako da virus ne može da uđe u zemlju
2. Stroge mere i ograničenja da se ne bi širio među građanima Novog Zelanda
3. Velika aktivnost i disciplina u smislu praćenja kontakata, karantina i testiranja

Tako je Novi Zeland došao do toga da u ovom trenutku ima 4 preminula od koronavirusa na milion stanovnika, Australija ima 10, Nemačka 110, Švedska 570, a Belgija 850.

Jedna od stvari zbog kojih su se odlučili za uvođenje strogih mera i karantina jeste to što su znali da bi određene društvene grupe poput Maora, bile veoma ugrožene.

Zbog toga su se odlučili za borbu protiv virusa koja bi dugoročno mogla da dovede do ekonomskih problema, ali je u zdravstvenom smislu dala odlične rezultate.

Zanimljivo je da na koronavirus na Novom Zelandu gledaju kao na važnu lekciju koja im je pokazala gde je njihov sistem imao slabosti, ako i da bi trebalo da osnuju specijalnu javnu ustanovu koja će se baviti borbom protiv teških bolesti.

1 KOMENTAR

  1. Mi smo primitivno društvo zato što imamo primitivce koji vode ovo društvo. Kod nas su izbori važniji od života. Bulumenta koja je organozovala fudbalske utakmice neposredno pred izbore glavni su krivci i nosioci odgovornosti zbog širenja zaraze u nas a i šire

Comments are closed.