Stiže leto, idemo na bazen, da li možemo da se zarazimo u vodi? Dr Kisić: “Bazen se ne razlikuje od drugih mesta, ali bazenska voda nije put prenošenja infekcije…”

0
Profimedia

Dolaze sve topliji dani, približava se leto. Mnogi će osveženje od vrućina potražiti i na bazenima. Mnoge mere uveliko su relaksirane, bašte kafića su pune, neki zadovoljstvo pronalaze i u konzumiranju nargile. Gde sve danas preti opasnost od koronavirusa i na koje načine se možemo zaštiti, pitanja su na koja su prethodnih dana odgovorali epidemiolozi.

Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se odlazak na bazen ne razllikuje od drugih mesta kada je reč o riziku od prenošenja infekcije, ali da sama bazenska voda nije put prenošenja infekcije.

“Bazen se ne razlikuje od drugih mesta, ako ste u bliskom kontaktu sa osobom koja je rezervoar infekcije, ako ste na udaljenosti manjoj od jedan metar i duže od 15 minuta možete se zaraziti, a sama bazenska voda nije put prenošenja infekcije”, objasnila je doktorka Kisić.

Do sada nijedno istraživanje nije pokazalo da je hrana put prenošenja koronavirusa, iako se na početku razmišljalo o tome, imajući u vidu da on pripada crevnim virusima.

“Međutim ta hipoteza nije potvrđena, znači hrana kao put prenošenje – ne, ne može”, kaže doktorka Kisić.

Ona je juče rekla i da konzumiranje nargile u društvu predstavlja rizik od zaraze koronavirusom i spada u put prenošenja kapljičnih infekcija.

“Čak i u slučaju prouzrokovača koji su osetljivi u spoljašnjoj sredini, jer se kod ove vrste aktivnosti (konzumiranju nargile) radi o svežoj kontaminaciji, nevezano za COVID-19”, rekla je Kisić Tepavčević.

“Ovakva vrsta aktivnosti se ne preporučuje ni u kom slučaju”, dodala je ona i naglasila da to posebno važi u slučaju koronavirusa.

Poslednjih dana beleži se i povećanje broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji, a epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se bez obzira na to, još nalazimo izvan klasične epidemije, i ušli smo u period kada se dešavaju žarišta, kao i da je zabrinjavajuće to što veliki broj građana više ne poštuje preporuke za suzbijanje epidemije u vidu nošenja maski, rukavica, izbegavanja kontakata i rukovanja.

“Dok radimo i ubijamo se od posla imamo prilike da gledamo kako ljudi ne koriste zaštitnu opremu, ni u prevozu. To polako ali sigurno postaje neprihvatljivo. Naglašavali smo da nije obavezno, da je preporuka, ali najozbiljnije molim da počne da se primenjuje”, rekao je Kon.

On je dodao da stariji i hronični bolesnici “obavezujuće moraju da nose masku kada ulaze u bilo koji zatvoreni prostor”, dok ostali nemaju tu obavezu toliko prema sebi koliko imaju prema drugima.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus