Stigla je zlatna era domaće filmske industrije

    0

    Usled rastućeg interesovanja stranaca za snimanje filmova u našoj zemlji, poslednjih godina smo svedoci istorijskog procvata domaće filmske industrije. Stotine ljudi svakodnevno radi na velikom broju projekata, a ugovori se potpisuju za po nekoliko godina unapred, što je Srbiji donelo status nove Meke na filmskoj mapi sveta.

    “Ovo je ozbiljna industrija, koja privlači i daje velike novce u Srbiji”,izjavila je predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Jelena Trivan, na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunicijama i medijima, Digital 2019, naglašavajući da 70 odsto zaposlenih u kreativnim industrijama čine mladi. “Godišnje se izdvaja čak 10 miliona evra za srpske filmadžije, što našu zemlju čini prvom po veličini budžeta u čitavom regionu”, dodala je Trivan uz reči da više nema ozbiljnijeg radnika u filmskoj industriji koji nije uposlen.

    Pored toga, posebnu pažnju Filmski centar posvećuje negovanju i podsticanju saradnje sa filmadžijama i koprodukcijama iz susednih zemalja. Uprkos medijskom ratu na političkoj sceni, saradnja sa susedima iz Crne Gore, Hrvatske ili Makedonije je na zavidnom nivou. Projekti, koji se realizuju na prostoru više država, nailaze na fenomenalnu podršku sa svih strana, što predsednica Trivan tumači kao znak da umetnost i film ruše barijere koje politika ne uspeva i doprinose stvaranju novog zlatnog doba filma, ali i savremene kulture na Balkanu.