„Šteta, sramota, opasnost“: Hoti je potpisao štetan sporazum za Kosovo, tvrdi Kurti…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je danas da je „nelegalni“ premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisao sporazum štetan za Kosovo.

Prema njemu jučerašnji događaji su pokazali da se predizborna kampanja u SAD nastavlja.

„Sinoć su, u prisustvu predsednika (SAD Donalda) Trampa, nelegitimni kosovski premijer i autokratski predsednik Srbije potpisali sporazum sami sa sobom“, napisao je Kurti na Fejsbuku i izneo niz kritika ocenivši da potpisani dokument ide na štetu Kosova.

On je ocenio da je moratorijum na pitanje članstva i „propitivanje upotrebe Gazivoda ogroman neuspeh“ i da su „svi u regionu svesni da mini šengen pomaže hegemoniji Srbije u ovom delu Evrope“.

Prema njegovim rečima kosovska delegacija je zaboravila i ignorisala zločine i štete tokom rata, dug koji Srbija ima prema Kosovu.

„Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se pogoršavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, pa čak ni rešeni njihovi problemi. Srbija je tražila pristup moru, uzela ga je, tražila finansije, tražila preusmeravanje železnice do Merdara, dobila ga je. Tražila mini šengen, dobila ga. Dakle, nigde nije obećano uzajamno priznanje“, smatra on.

Kurti je postavio pitanje „šta je ova delegacija donela na Kosovo u odnosu na Srbiju“ i odgovorio: „Štetu, sramotu i opasnost“.

On je ocenio da Izraelu treba zahvaliti na priznanju, ali da je priznanje Kosova i Izraela je nešto što je između tih zemalja, uz pomoć Sjedinjenih Država, a da Srbija nema razloga da bude umešana u kosovske odnose sa Izraelom.

„Ne kupujemo priznanje od Izraela ustupajući suverenitet Srbiji“, kazao je Kurti.