“Šteta od prištinskih taksi do sada 461 milion evra…”

1
BETA/EMIL VAS

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da šteta za Srbiju, od uvođenja prištinskih taksi, pre 14 meseci, iznosi 461 miliona evra, odnosno da se na Kosovo dnevno izvozi robe za oko milion evra manje.

Ljajić je za Jutarnji dnevnik RTS-a rekao da su posledice dugoročne za privrednike koji su sarađivali sa kosovskim privrednicima, jer je pitanje kada će moći da se vrate na to tržište čak i kad takse budu ukinute.

On je dodao da kosovski uvoznici već plaćaju skuplje pšenicu jer za neku robu iz Srbije nema zamene, ali da su za druge proizvode takse i blokadu iskoristile sve okolne zemlje i region, pa su na Kosovo plasirali svoju robu i povećal izvoz.

Ministar je istakao da će biti teško i ukoliko Priština ukine takse a zadrži neke druge mere, takozvani reciprocitet, pa zahteva da na fakturama piše Republika Kosovo, jer tako nešto brojni privrednici neće hteti da potpišu, a “teško da će naša carina da dozvoli izlazak takve robe iz Srbije”.

Ljajić je rekao da je Srbija spremna za ukidanje svih barijera i da želi slobodnu trgovinu, pohvalio je planove o železničkoj i avio liniji, ali ocenio da bez ukidanja taksi nema napretka.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Министре, а зашто је услов за почетак преговора само укидање такси ? Зашто није и накнада штете ? Оно што сви знају је да је та штета нанета противправно, али нико од вас није чуо на који начин ће “Косово” надокнадити штету, ако и када укине таксе ? Ако тада не плати штету, онда може да уводи таксе када им се ћефне, а ово је ипак (још увек) држава ? Или није тако ?

Comments are closed.