“Šteta od nevremena 25 miliona evra”: Više meseci biće potrebno za obnovu infrastrukture

4
FOTO TANJUG/ DOM KULTURE "STUDENTSKI GRAD"

Šteta od elementarnih nepogoda koje su junu pogodile Srbiju iznosi oko 25 miliona evra, piše Politika.

Kako list navodi, tokom juna u Srbiji su u 22 opštine oštećeni putevi, mostovi, kuće i pokrenuta klizišta, a šteta je prijavljena na ukupno 1.081 stambenom objektu.

Kancelarija za javna ulaganja navela je da je to gruba procena i da su prema prvim izveštajima prijavljena oštećenja na 145 mostova, 67 klizišta na loklanim putevima, 253 lokacije na lokalnim vodotokovima, 29 sistema za vodosnabdevanja i kanalizaciju i 63 javna objekata.

Koliko će se brzo obnoviti infrastrukutra, zavisiće od vremena za pripremu projekta, pre svega za izradu projektno-tehničke dokumentacije, kao i za samo izvođenje radova, za šta je često neophodno i po više meseci, rekli su u Kancelariji za javna ulaganja, piše list.

Izdavanje rešenja kojima se utvrđuje pravo na pomoć, kao i visina pomoći već je počelo u Kraljevu i Lučanima u kojima je zabeležen najveći broj oštećenih stambenih objekata, a u Kancelariji za javna ulaganja očekuju da u narednih sedam do deset dana počne i u drugim opštinama u kojima su proglašene elementarne nepogode.

“Pre svega u Kniću (45 korisnika), Trsteniku (36), Ivanjici (49), Kragujevcu (56) i Arilju (devet korisnika), gde je okončan proces kategorizacije štete na objektima. Procena je da bi, barem kada je većina korisnika u pitanju, pomoć mogla da bude isplaćena u narednih 45 dana”, a tamo gde postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi procedura može trajati i duže, navodi Politika.

4 KOMENTARA

Comments are closed.