Stefanović: Vašingtonski sporazum je najskandalozniji dokument u našoj diplomatskoj istoriji

3
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je da je „ekonomska normalizacija“ s Kosovom, koju je u Vašingtonu potpisao predsednik Aleksandar Vučić, „bruka i sramota“ za Srbiju i „najskandalozniji dokument u njenoj diplomatskoj istoriji“.

„On je Srbiju okrenuo i protiv prirodnih strateških partnera – EU, protiv arapskog sveta, Rusije i Kine. Dakle, dozvolio je sebi da Srbiju uvuče u predizbornu kampanju u Americi“, rekao je Stefanović u razgovoru za Glas Šumadije i dodao da to Vučiću „nije prvi put“ jer je to radio i 2016. godine, sa kandidatkinjom Demokrata za predsednicu SAD, Hilari Klinton.

Stefanović je rekao da je Vučić u Vašingtonu napravio „seriju gafova“ i „Srbiju doveo u jako tešku međunarodnu poziciju“.

Procenio je da Vučić misli da je odbrana državnog interesa „igranje u pesku“ i da će „kada nacrtate linije, one tu biti zauvek“.

„Međutim, dođe jedan talas ili dune vetar, i ta linija se izbriše. I to je upravo ono što je on uradio. On je nas posvađao i sa Rusijom, i sa EU – kao našim prirodnim partnerom i glavnim ciljem naše spoljne politike. On je nas posvađao s Kinom i s arapskim svetom“, nabrojao je on.

Ocenio je da je Vučić izgledao kao da je prvi put video papir koji potpisuje, i naglasio da je on prvi predstavnik Srbije koji je „potpisao papir“ na kojem je Kosovo „bez zvezdice“,  te je pogazio Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Kao diplomata po profesiji, ja nikada nisam video sličan sporazum koji kaže: ‘Mi ćemo premestiti našu ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime ćemo iritirati ceo arapski svet, pogaziti rezoluciju Saveta bezbednosti UN!’ „, rekao je Stefanović.

Stefanović je podsetio da su samo Sjedinjene Američke Države i Gvatemala premestile svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

„Mi ćemo da premestimo ambasadu i tzv. Kosovo, a zauzvrat će Izael da prizna Kosovo!? To meni deluje kao da nekoga tučete, a onda tražite od onoga što ste ga istukli, da vam kupi buket cveća i da vam se izvini što je dobio batine od vas“, rekao je Stefanović.

Ocenio je da Srbija s Izraelom ima sjajne odnose, i da se ta država „decenijama opirala da prizna Kosovo“, a „Srbija sada premešta ambasadu da bi – priznala Kosovo“.

Stefanović je rekao da pored „bruke i sramote“ u Vašingtonu, vlast SNS u procesu evrointegracija „neće moći da prođe ni kvalifikacije“ da bi „ušla u finale“ i da, sportski rečeno, Srbija pod sadšnjom vlašću ne može da dobije prelaznu ocenu ni u jednom od ključnih poglavlja pregovora o prijemu u EU.

„I ne samo što smo, nažalost, bili predmet podsmeha celog sveta zbog one sramote u Vašingtonu, nego već mislim da je sada potpuno jasno i onima koji to do sada nisu videli, da je Srbija zemlja bez slobode, slobodnih medija, država sa zarobljenim institucijama, ogromnom korupcijom, nadolazećim ekonomskim problemima i otpuštanjem sa posla, i da ima jednopartijski parlament nakon lažnih izbora“, naglasio je on.

3 KOMENTARA

  1. Reče Borko i ostade živ! A šta si ti uradio da ne dođemo u ovu situaciju. Šta si to korisno uradio a da Srbija bude u boljoj poziciji nego što je sad. Sakrij se negde čoveče i ćuti, samo ćuti!

Comments are closed.