Staro mesto, stari povod, novo ubistvo Afroamerikanca: Nemiri u Minesoti

0
Credit line: Kerem Yucel / AFP / Profimedia

(Beta) – Policajac koji je pucao u 20-godišnjeg Afroamerikanca u jednom predgrađu Mineapolisa je, po svemu sudeći, “slučajno pucao” iz pištolja koji je izvadio umesto omamljivača, izjavio je šef policije Tim Genon, prenosi Glas Amerike (VOA).

Smrt Dontea Rajta, koga je policija zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja u mestu Bruklin Centar, na severozapadnoj granici Mineapolisa, izazvala je proteste i nemire.

Na video snimku prikazanom na konferenciji za medije vidi se okršaj Rajta i jednog policajca. Rajt zatim ulazi u svoj automobil, a u pozadini se čuje kako policajac viče “omamljivač”.

“Na osnovu onog što sam video i reakcije policajaca posle, čini mi se da je ovde slučajno pucano iz pištolja što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Rajta”, rekao je šef policije Bruklin Centra.

Gradonačelnik Majk Eliot rekao je da će se uraditi sve da se osigura pravda za Rajta.

Rajtova majka Kejti rekla je novinarima u nedelju da joj je sin tokom telefonskog razgovora rekao da ga je policija zaustavila zato što je imao osveživače vazduha ispred retrovizora, što nije legalno u Minesoti.

Navela je da je čula kako policija govori njenom sinu da izađe iz automobila. Poziv se prekinuo, a kada je ponovo zvala, odgovorila je devojka njenog sina koja je bila u automobilu i obavestila je da je Donte upucan. Devojka je u sudaru zadobila lakše povrede.

Policija Bruklin Centra prethodno je saopštila da je zaustavila čoveka zbog saobraćajnog prekršaja i da je utvrdila da je postojao nalog za njegovo hapšenje. Dok je policija pokušavala da ga uhapsi, vozač se vratio u svoj automobil. Zatim je u njega pucao policajac čije ime nije saopšteno. Vozač se odvezao nekoliko ulica, pre nego što je udario u drugi automobil i preminuo na licu mesta.

Međutim, Kejti Rajt navela je da je policija pucala u njenog sina pre nego što se vratio u automobil.

Prema sudskim zapisima, nalog za Rajtovo hapšenje izdat je nakon što se nije pojavio pred sudom po optužbi za bekstvo od policije i posedovanje oružja bez dozvole tokom incidenta u junu.

Ubrzo nakon vesti o Donteovoj smrti, počeli su da se okupljaju demonstranti. Pojedini su protestovali ispred policije Bruklin Centra, gde su policajce gađali kamenicama i drugim objektima. Policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima. 

Demonstranti su se razišli a zgradu policije i dalje obezbeđuju pripadnici Nacionalne garde i organa za sprovođenja zakona. Podignute su i betonske barikade.

Incident se dogodio u trenutku kada je situacija napeta u Mineapolisu zbog suđenja bivšem policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda. 

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je razgovarao sa vlastima u Minesoti o smrti Dontea Rajta i dodao da federalne snage pomažu da se održe red i mir u toj državi.

Poručio je i da je potrebna “puna istraga” incidenta.