Stariji od 45 godina u većem riziku od polno prenosivih bolesti

0
Foto Profimedia

Osobe starije od 45 godina izložene su većem riziku od polno prenosivih bolesti (PPB), pokazalo je novo istraživanje rađeno u Velikoj Britaniji, Holandiji i Belgiji.

Razlog za to je činjenica da društvo ne želi da razgovara o tome da stariji ljudi imaju polne odnose, podaci su ovog istraživanja.

Negativni stavovi o seksualnom zdravlju i ograničeno znanje o potrebama osoba starijih od 45 godina znače da neke starije osobe nisu svesne opasnosti nezaštićenog seksa, upozorili su istraživači iz Velike Britanije, Belgije i Holandije.

Stručnjaci povezani s inicijativom za seksualno zdravlje SHIFT anketirali su 800 odraslih osoba širom južne obale Engleske i severnih regija Belgije i Holandije.

Gotovo 80 odsto ispitanika bilo je u dobi između 45 i 65 godina. Istraživači su rekli da su velike promene u seksualnom ponašanju poslednjih decenija zabeležile porast broja seksualno aktivnih starijih osoba, ali mnogi jedva da razmatraju mogućnost polno prenosivih bolesti.

Kao razlog zbog čega ne koriste kontracepciju većina je navela to što su se smatrali monogamnim, isključivim za jednu vezu, rekli su stručnjaci, a bilo je i onih koji su verovali da nisu u “opasnosti” od trudnoće, piše CNN, prenosi N1.

“Kada je reč o osobama starijim od 45 godina najviše su rizični oni koji ulaze u nove veze nakon perioda monogamije, često nakon menopauze, kada trudnoća više nije pitanje, ali se malo razmišlja o polno prenosivim infekcijama”, objasnio je Ian Tindal, viši predavač na britanskom Univerzitetu Čičester.

Istraživači su otkrili da više od 50 osto ispitanika i u opšoj populaciji i u socijalno-ekonomski ugroženoj grupi nikad nije testirano na polno prenosive infekcije.

Velika prepreka je, dodaju stručnjaci, društvena stigma i pretpostavke da su starije osobe aseksualne i da seks više nije deo njihovog života.

“To zaista ograničava svest o seksualnom zdravlju ove starosne grupe”, rekla je Tes Hartlend, istraživač projekta SHIFT.

Značajan broj ispitanika takođe nije bio svestan rizika od polno prenosivih infekcija, rekli su istraživači.