Stari grad “jako zagađen”, Novi Beograd i deo oko Mostara “zagađeni”: Kakav vazduh danas dišemo u Beogradu

1
Profimedia

Inostrani portal Air Visual koji u realnom vremenu objavljuje podatke o zagađenosti vazduha u svetu, a Beograd se jutros našao na listi deset gradova na svetu sa najzagađenijim vazduhom. U jednom trenutku Beograd je bio i na petom mestu.

Prema podacima na tom portalo, nešto pre 16 časova, Beograd se našao na osmom mestu po zagađenosti vazduha sa indeksom kvaliteta vazduha koji iznosi 144.

Air Visual

Andrej Šoštarić, fizikohemičar iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kaže za Nedeljnik.rs da Beograd ovih dana jeste više zagađen nego inače.

“U ovo doba godine je to uobičajeno, imajući u vidu da je počela sezona loženja, a da su brojna individualna ložišta najveći zagađivač vazduha u prestonici”, kaže Andrej Šoštarić.

Pogoršan kvalitet vazduha, dodaje on, dolazi kao rezultat smene toplih i hladnih delova dana, ali i zbog drugih atmosferskih prilika.

“Zagađujuće materije zadržavaju se u niskim slojevima atmosfere i kao rezultat toga imamo pogoršan kvalitet vazduha”, kaže Šoštarić.

Rezultate merenja indeksa kvaliteta vazduha, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavljuje redovno, na svakih sat vremena, na sajtu beoeko.com.

Prema poslednjem merenju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koje je obavljeno u 14 časova, kvalitet vazduha u Beogradu je – odličan.

Međutim, republička Agencija za zaštitu životne sredine putem aplikacije Kvalitet vazduha u Republici Srbiji (SEPA), prema merenjima koja su obavljena u 14 časova, objavljuje da su pojedini delovi Beograda zagađeni.

Kvalitet vazduha na Starom gradu je, prema merenjima u 14 časova, ocenjen kao jako zagađen, a oko Mostara i na Novom Beogradu kao zagađen.

Kvalitet vazduha u Srbiji / SEPA

Istovremeno, kvalitet vazduha na Vračaru i Zelenom brdu ocenjen je kao dobar.

Kvalitet vazduha u Srbiji / SEPA

1 KOMENTAR

  1. U Boru je jako zagadjen vazduh od kupovine RTB-a od strane Zijin-a. To skoro niko ne objavljuje. Borani se bore protestima ali uzalud. Prekoračenje vazduha u Boru ide i do 20 puta vise od dozvoljenog. Stanje je alarmantno.

Comments are closed.