Stano: “Svi sporazumi Beograda i Prištine moraju da budu u skladu sa pravilima EU”

0
Foto: Profimedia

Portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je za Glas Amerike da Unija očekuje detaljnije informacije o dokumentima koji su Beograd i Priština pojedinačno potpisali sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali napominje da svi međusobni dogovori moraju biti u skladu sa pravilima EU, prenosi N1.

“Primili smo k znanju dokumente koje su predsednik Srbije i premijer Kosova potpisali u Beloj kući, u kojima su njihove individualne obaveze prema SAD”, navodi se u pisanom odgovoru uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija u Briselu

“Unija od svojih partnera očekuje dalje informacije o tome kako će te obaveze pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju na evropskom putu. Prva prilika da se o tome diskutuje biće sastanak na visokom nivou u ponedeljak u Briselu”, naveo je Stano.

“Dve strane su našle zajednički interes kako da rešavaju različita pitanja u okviru normalizacije odnosa. Svaka strana treba da govori za sebe o sadržaju tih dokumenata”, dodao je on.

“Za EU, sve što je međusobno dogovoreno mora da bude u potpunosti u skladu sa pravima i obavezama, pravilima i zakonima EU, kao i da doprinosi regionalnoj stabilnosti”, zaključuje se u odgovoru.