Stano: Netačne spekulacije da će sutra biti predstavljen nacrt sporazuma

0
Foto Profimedia

Portparol Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je danas da su netačne medijske spekulacije o tome da će na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Briselu biti predstavljen nacrt sporazuma prema kojem se očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

„Naše pravilo je da ne komentarišemo medijske spekulacije. Ali, u ovom konkretnom slučaju bih želeo eksplicitno da odbacim spekulacije u vezi sa sutrašnjim sastankom eksperata i temama tog sastanka. Nakon što je dijalog obnovljen na najvišem nivou, nastavlja se serijom sastanaka na ekspertskom nivou, što je deo tekućeg procesa. Sutrašnja agenda će uključiti pitanja raseljenih i ekonomske saradnje“, naveo je Stano u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačič izjavio je danas da bi bilo „izneneđenje“ da delegaciji Beograda u Briselu bude predstavljen dokument kojim se, prema pisanju beogradskih medija, podrazumeva priznavanje Kosova od strane Srbije, i ocenio da ne postoji zajedničko delovanje SAD i Evropske unije (EU) kada je reč o dijalogu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Večernje novosti su danas objavile da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu EU biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

(Beta)