STADA postaje ključni igrač u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje zahvaljujući akviziciji 15 poznatih brendova kompanije GSK

  0

  STADA AG u okviru koje posluje Hemofarm, značajno širi svoje globalno poslovanje u domenu lekova i preparata bez recepta (OTC) kupovinom portfolija renomiranih brendova kompanije GlaxoSmithKline (GSK) koji su prisutni u brojnim evropskim državama, između ostalih i u Srbiji.

  Ova transakcija podrazumeva preuzimanje 15 brendova uključujući Venoruton – za lečenje bolesti vena, Coldrex – za lečenje simptoma prehlade, Cetebe – vitamin C dodatak ishrani, Mebucaine – paleta proizvoda protiv zapaljenja grla i Tavegyl – antialergjiski brend. Samo ovih pet brendova čini nešto više od polovine ukupnog prometa proizvoda koji su predmet akvizicije. 

  „Štada je važan evropski igrač sa jakim prisustvom na mnogim tržištima i kao takva sve poželjniji partner u segmentima generike i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje. Brendovi koje smo kupili i tržišta na kojima su oni prisutni, dobro su usklađeni sa Štadinom geografskom strategijom i našim ključnim aktivnostima”, kaže Peter Goldšmit, generalni direktor Štade. „Ova kupovina će nam omogućiti da se dodatno razvijamo uz postojeći snažan rast koji već beležimo u generičkom poslovanju. Verujemo da će, pod našim vođstvom, ovi brendovi biti osveženi i da će dodatno jačati“, dodaje Goldšmit.

  „Oduševljeni smo time da u Štadin portfolio dolazi 15 brendova sa snažnim lokalnim nasleđem, kao što su Venoruton, Coldrex i Cetebe”, napominje Štefen Vagner, rukovodilac Štade odgovoran za Evropu. „Ovo je idealna transakcija za obe strane.”

  Sa geografskog aspekta, proizvodi GSK-ovog portfolija koji je Štada kupila, prodaju se u mnogim zemljama, a samo u Nemačkoj, Rusiji, Poljskoj i Španiji oni čine više od desetine prometa portfolija. Takođe, Francuska, Mađarska, Italija, Portugalija, Srbija i Švajcarska su među prvih 10 zemalja po prodaji ovog portfolija, čime dodatno unapređuju Štadinu poziciju kao istinskog panevropskog igrača u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje.

  Ova transakcija podleže uobičajenim uslovima i njeno zatvaranje se očekuje u drugom kvartalu 2020. Nikakvi finansijski detalji ugovora o kupovini imovine u pogledu potpunih prava, uključujući dozvole za stavljanje u promet, neće se objavljivati.