Štada postaje glavni igrač na farmaceutskom tržištu Ukrajine

  1

  Štada grupa, globalni proizvođač veoma kvalitetnih generičkih lekova i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, u okviru koje posluje i naš Hemofarm, nastavlja svoj rast u Evropi. Ova kompanija, sa centralom u Nemačkoj, danas je objavila da vrši akviziciju farmaceutskog poslovanja kompanije Biofarma (Biopharma), jednog od ključnih proizvođača lekova u Ukrajini. Ova akvizicija uključuje i proizvodne objekte u gradu Bila Cerkva, u oblasti Kijeva. Biofarmini akcionari zadržaće poslovanje sa plazmom i fokusiraće se na razvoj istog kako u Ukrajini tako i u inostranstvu. Akvizicija podleže uobičajenim prethodnim uslovima, uključujući odobrenje spajanja u Ukrajini, a završna faza se očekuje u decembru 2019.

  Ovom akvizicijom, Štada je izvršila jedno od najvećih finansijskih ulaganja u ukrajinski farmaceutski sektor do sada i jedno od najvećih inostranih ulaganja u ovu zemlju u skorijoj prošlosti. „Na ukrajinskom tržištu vidimo veliki potencijal. Zahvaljujući ovoj akviziciji, postaćemo važan igrač na ukrajinskom farmaceutskom tržištu sa snažnim lokalnim prisustvom u proizvodnji”, naglašava generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

  „Štadina akvizicija farmaceutskog poslovanja kompanije Biofarma logičan je korak Štadine strategije rasta u Evropi. Ukrajinu ćemo integrisati u našu evropsku organizaciju što je pre moguće”, objašnjava Štefan Vagner, izvršni potpredsednik za evropska tržišta u Štadi.

  Na čelu Štadinog ukrajinskog poslovanja biće novoimenovani generalni direktor Boris Labenski. „Moj cilj je da izvršimo brzu integraciju poslovanja u Štada grupu, postignemo sinergiju i iskoristimo proizvodne kapacitete”, izjavio je Boris.

  Peter Goldšmit poželeo je dobrodošlicu za oko tri stotine novih koleginica i kolega u Štadinu porodicu: „Naše četiri korporativne vrednosti agilnost, preduzimljivost, integritet i jedinstvena Štada čine temelje kulture rasta za sve naše zaposlene širom sveta.”

  Konstantin Jefimenko, Biofarmin partner suvlasnik sa pravom upravljanja: „Biofarma je vodeća farmaceutska kompanija osnovana pre više od 100 godina i rapidno se širila od 2014. godine izgradnjom dva savremena, GMP-sertifikovana pogona u gradu Bila Cerkva. Nudimo veoma kvalitetan, iskusan stručni inženjerski tim i visoke proizvodne standarde koji prate međunarodne inspekcije. Privlačenje ovako visoko kvalitetnog evropskog investitora pokazuje poverenje u naše zaposlene i mogućnosti, i ojačaće našu mogućnost isporuke visoko kvalitetnih i inovativnih proizvoda pacijentima. Zajedno sa partnerom g. Vasilom Hmelnjičkim i finansijskim investitorima, fokusiraću se na Biofarmino poslovanje sa plazmom, koristeći prednosti našeg novog pogona za frakcionisanje plazme, razvoj mreže modernih centara za prikupljanje krvi i širenje našeg prisustva na međunarodnim tržištima.”

  Lena Košarni, osnivački partner i generalni direktor kompanije Horizon Capital: „Kao vodeće društvo privatnog kapitala u Ukrajini, ponosni smo što smo podržavali kompaniju Biofarma od 2012., ulažući zajedno sa holandskom razvojnom bankom FMO u ovu uzbudljivu priču o rastu. Verovali smo u Biofarmine akcionare i njihovu hrabru viziju o izgradnji najboljeg farmaceutskog pogona za frakcionisanje plazme u svojoj klasi, za koju su bila potrebna kapitalna ulaganja od preko sto miliona dolara. Pozdravljamo Štadinu akviziciju Biofarminog farmaceutskog poslovanja i njihovu odluku da ulažu i proizvode u Ukrajini.”

  Štadina akvizicija Biofarminog farmaceutskog poslovanja u segmentima lekova koji se izdaju na recept i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje predstavlja poslednju prekretnicu u nizu manjih dodatnih akvizicija značajne strateške vrednosti, uključujući Štadinu ranije objavljenu akviziciju šest OTC proizvoda kompanije GSK u avgustu 2019. i njene akvizicije distribucionih prava na Nizoral u EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika) i kontrolnih udela u kompanijama Pymepharco i BIOCEUTICALS sa sedištem u Vijetnamu 2018. godine.

  Transakcija je podložna kontroli spajanja u Ukrajini i njeno zatvaranje se očekuje kasnije ove godine.

  1 KOMENTAR

  Comments are closed.