Stabilokrate su opet u modi: Kako je Milo Đukanović iskoristio krizu u Ukrajini i kako će izgledati manjinska crnogorska vlada

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Mjesec dana nakon što je u parlamentu oboren tim premijera Zdravka Krivokapića, na pomolu je nova 43. crnogorska vlada. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prije nedjelju dana saopštio da mandat, kako se to već dugo očekuje, daje lideru građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću koji je kao potpredsjednik u prethodnom, Krivokapićevom sazivu, inicirao izglasavanje nepovjerenja ekipi kojoj je i sam pripadao od decembra 2021. godine.

“Predstavnici GP URA i njihovi politički partneri nedvosmisleno su me uvjerili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. Vlade u Skupštini Crne Gore”, kazao je predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović čija će partija izvjesno iz skupštinskih klupa podržavati manjinsku vladu sa Abazovićem na čelu.

Podsjetimo, ideja o manjinskoj vladi krenula je nakon što je Abazović nezadovoljan učincima tima u kome je i sam imao velika ovlašćenja potpisao memorandum o saradnji sa nacionalnim strankama Albanaca i Bošnjaka/Muslimana, kao i sa prosrpskom Socijalističkom narodnom partijom koja je pet mandata u parlamentu, na avgustovskim izborima 2020, dobila na listi „Za budućnost Crne Gore“ čiji je glavni konstituent Beogradu okrenuti Demokratski front.

Dojučerašnji Abazovićevi partneri u vlasti koja je formirana nakon tri decenije dominacije Đukanovićevog DPS-a zagrmjeli su da se radi o izdaji izborne volje građana i pokušaju revitalizacije autokrate kojeg su združenim snagama zbacili pod optužbom da je iza sebe ostavio “sprženu zemlju”.

Ceo tekst Petra Komnenića, specijalno za Nedeljnik iz Podgorice, objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs