“Šta znači ‘to je naš mentalitet’? Odakle su Dača Ikodinović, Sale Đorđević, odbojkašice – iz Bangladeša?”: Priča o stavarnju evropske Zvezde u srpskim uslovima

0
Foto: Igor Pavićević

Zvezda se, što ju je vreme više vuklo od Barija, sve više povlačila u svoju senku. Nije pobeđivala sa stilom, ali je zato gubila bez stila – bez mentaliteta svetskog prvaka.

“Sve je počelo protiv Kelna 1989. godine. Bila je to prva gubitnička utakmica Crvene zvezde u istoriji. Začetak nečega što će godinama pratiti klub – gomile poraza koji su dobili uzvišeni epitet nesrećnih i istorijskih. U nedosatku velikih utakmica svaka druga je proglašavana istorijom, a to je stvorilo parališući pritisak”, objašnajva pomoćni trener Crvene zvezde i važan šraf stručnog štaba Milan Kosanović.

On ističe da rešavanju tog dugogodišnjeg problema nije pomoglo skrivanje iz floskula poput “gubitničkog mentaliteta”.

“Godinama sam se pitao šta znači rečenica – to je srpski mentalitet? Pa odakle su Dušan Kecman, Sale Đorđević, Dača Ikodinović? Odakle su vaterpolisti, odbojkašice – iz Bangladeša? Svi su oni osvajali titule, ostvarili tolike pobede u poslednjim trenucima. Toga u fudbalu nije bilo, osim možda u slučaju Radanovića i Mihajlovića. Stvar je zapravo oduvek samo u kvalitetu i veri igrača da su dovoljno dobri”, objašnajva Kosanović.

Ceo tekst o tome kako je stvorena evropska Zvezda čitajte u aktuelnom broju Nedeljniku koji je na svim kioscima.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.