“Šta želite da kažete? Želite da kažete da SPS jedva čeka da SNS padne sa vlasti, neko vas je pripremao za razgovor…”

3
BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/OGNJEN STEVANOVIC/EV

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će podenti ostavku na mesto predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) ako stranka ne uveća broj glasova osvojenih na prethodnim parlamentarnim izborima, kada je osvojila preko 10,9 odsto glasova birača.

One je u emisiji na TV Prva rekao da će osoba koja dođe na njegovo mesto u slučaju njegove eventualne ostavke “sigurno menjati orijentaciju i sigurno neće nastaviti svoj put”, odnosno koaliciju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS).

“Oni koji glasaju za SPS moraju da znaju da SNS nema obevezu da SPS uzme u vladajuću koaliciju (koja bi se formirala nakon predstojećih izbora)”, rekao je Dačić.

On je u nastavku emisije rekao voditeljki Mariji Savić Stamenić da ona želi da kaže da “SPS jedva čeka da SNS padne sa vlasti”, kao i da ju je neko “pripremao” za razgovor razgovor koji su vodili. 

Na pitanje novinarke da li se on protivio Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dok je bio u vladajućoj koaliciji sa Demokratskom strankom, Dačić je rekao da je u emisiju došao da razgovara o sadašnjoj situaciji i “svojim uspesima”. 

Dodao je i da su pitanja koja mu je postavila, koja su se ticala potpisivanja tog sporazuma i perioda pre 2012. godine, kada je SPS po prvi put formirao vlast sa SNS-om, “aktuelna” samo predsedniku Srbije i lideru SNS-a Aleksandru Vučiću.

“Hoćete SPS koji će da ode u opoziciju? Nema problema. Hoćete ja sada da pričam šta je meni neko obećao pa nije ispunio? A samo tako nastavite da radite i dobićete SPS u opoziciju”, kazao je Dačić.

3 KOMENTARA

  1. Ti si gospodine Dacicu prevrtac. Niko ti nista ne veruje. Tvoja stranka nije bas nista uradila. Sve su uradili naprednjaci. Za Vas je koalicija sa Djilasom, Radulovicem i Sergejom. Sto bi bila vlast, za propast Srbije. Pa neka tako i bude ali narode nemojte da posle kukate. Svi vi koji ste protiv Vucica cete sutra preko grane ako padne Vucica a mi cemo ostati ovde da se patimo u zemlji koju ste pre pokrali a sada cete ponovo

    • Да је неко покрао Србију пре Вучића, верујем да јесте, али аболирати њега и (интересно повезана) лица око њега, и поред очигледних индиција, је ипак неодржив став, а свакако не савет за шта и како на изборима. У Србији је на жалост “народна традиција”, да ако си био на власти, да си се, да употребим еуфемизам, “обезбедио” за генерације. Другачију традицију, многи (у народу) не би ни разумели. Та пракса се наставља све до ових дана и стога људи попут вас упадају у замку, која им се нескривено подмеће, ко је ту; бољи, вреднији, поштенији,… итд. А ствар није у томе. Ствар је у томе да ко год дође на власт, да мора да је врши у складу са правним нормама и у корист грађана ове земље. Да ако то није тако, истог момента надлежне институције ће санкцонисати одступање. Стога, ако је некоме забавно, да ли ће умсесто Вучића, изабрати “Вучића”, може да губи време на изборима. А коме је стало да се систем промени и потом, по таквим правилима изађе на изборе, остаће овај пут код куће, или ће се бавити паметнијим стварима. А што се тиче економске емиграције, па ње је било и пре Вучића, за време Вучића је још и убрзана, а биће је и после Вучића, уколико се систем не промени.

  2. Дачић да поднесе оставку, ако број гласова не буде већи од 10,9% гласова, изашлих бирача ! Уз то и претња јавности, да се његов заменик не би држао СНС-у за панталоне, већ би ишао неким својим путем ! А он то сигурно зна. Па нека се сада онај ко је инструисао водитељку да му упропасти маркетиншки наступ, озбиљно замисли ! Елем, где би данас комунисти, могли да нађу јоп по који промил додатних гласова и “спасу” Дачића, сигурно, невољне му одлуке ? Невољне, јер су комунисити имали, имају и имаће увек само један циљ, да су на власти. Ако већ не на власти, онда сигурно ту око ње, где се од тога још може добро живети. Да ли 15% земље треба признати као независно, или обрнуто, тј. 85%, само је питање финеса, а то ће они већ некако уклопити у “ралности на терену”. Ако је неко помислио да је Дачић припретио да ће као Коштуница , одступити са власти из неких принципијелних разлога, нека слободно заборави на то. Стога Дачић игра на “карту” новог, непоновљивог, изборног успеха, доказујући и приказујући себе, тј. комунисте, као незаобилазног, и свакако, много цењенијег партнера у постизборној комбинаторици. А где би Дачић могао да нађе те нове промиле својих нових бирача ? Ако изузмемо оне у странци до којих још није допрла вест да је Стаљин умро, као и оне који су интересно повезани са “тековинама” у смислу уживања у материјалним “вр(иј)едностима” истих, тешко да би се нашао нормалан човек који би могао да има позитиван став о резултатима политике, рецимо, социјалне једнакости у друштву, социјалне заштите, заштите радника и њихових права,… и наравно да тога нема. А нема, јер су комунисти данас постали главни тумачи економске политике либералног капитализма. Каже Бајатовић:, “гас мора да се плати” ! Невероватно ! Али питање тренутка није да ли је неплаћање тог гаса и толерисање тога, било део некакве социјалне политике, ако је уопште и било, него како да грађани плате тај гас, по тој цени која је, са платама које имају, у овој бескрајној транзицији која се не завршава деценијама, какве мере социјалне политике су предвиђене,… итд. ? На та питања се тражио одговор од комуниста, а не да ли гас, и све остало, мора, или не, да се плати и да нам то они тумаче. И,… како је тешко, а вероватно и немогуће, наћи још неки глас за комунистичку идеју, човек би помислио, зашто би Дачић сам себи скакао у уста ? Али не, Дачић је само добар математичар и искрени поштовалац будућег бојкота избора, у чије резултате безпоговорно верује, јер у супротном не би изјавио, шта је изјавио. Са мањим бројем изашлих бирача и истим одзивом свог комунистичког бирачког тела, ето Дачићу непоновљивог, најуспешнијег, изборног резултата. Џабе сте креч,… се надали.

Comments are closed.