Šta Vojislav Koštunica misli o Petom oktobru: “Kraj komunizma sa 10 godina zakašnjenja…” – Čitajte u Nedeljniku

0
Foto Nedeljnik

Pobednik izbora 24. septembra 2000. Vojislav Koštunica danas se ne pojavljuje u javnosti. Ni sada na poziv Nedeljnika nije želeo da prekrši svoju ranije donetu odluku. Ali iz ranijih razgovora sa potpisnikom ovih redova se zna njegov stav o tim događajima. On je kao jednu od najbitnijih stvari u vezi sa Petim oktobrom istakao činjenicu da je to bio “kraj komunizma u Srbiji na više različitih načina, sa 10 godina zakašnjenja”.

Ima i jedna anegdota koju je Koštunica kao čovek iz naroda voleo da istakne u neformalnim razgovorima, a koja govori o tome da je jedan njegov zemljak iz Šumadije odmah nakon događaja 5. oktobra otišao na grob svog oca, uzeo najveću sveću i zapalio je uz reči: “Jovane, komunizma više nema.” Na takav način je Peti oktobar doživljen u Šumadiji.

Koštunica je svoj stav o događajima s kraja 2000. godine izneo u tekstu njegovih razgovora sa Miletom Savićem, Slobodanom Samardžićem i Aleksandrom Nikitovićem, koji nam je dostavio (tekst je iz knjige “Zašto Srbija, a ne Evropska unija”).

“Miloševića sam video svega dva puta, i to oba puta pošto sam ga pobedio na izborima. Pre toga ga nikada nisam sreo, niti sam pomišljao da ulazim u njegove vlade, niti je stranka čiji sam predsednik ikada bila u tim vladama…”

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 1. OKTOBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

***

U velikom dosijeu o Petom oktobru u novom broju Nedeljnika čitajte:

-Susret sa Holbrukom u Vašingtonu i sa Olbrajtovom u Berlinu

-Kako je Deda Avram trebalo da postane predsednički kandidat

-Ubeđivanje Mila Đukanovića i “nož u leđa” Zoranu Đinđiću

-Uloga Rusije i novog predsednika Putina

-Ko je nagovarao Koštunicu da pristane na drugi krug izbora

-Da li je poraz petooktobarske političke elite ujedno i poraz 5. oktobra

-Ispovest diskretnih uličnih heroja prevrata

-Gde su bili predstavnici današnje vlasti i opozicije