Šta stvarno (s vakcinama) hoće Bil Gejts? Veliki dosije u Njujork tajmsu, od sutra na poklon uz svaki Nedeljnik

Pišu Megan Tvoji i Nikolas Kuliš, The New York Times International Report

0
Fotografija: Kala Kesler/Njujork tajms

Čelnik jednog od najvećih proizvođača vakcina na svetu imao je problem. Adar Punavala, generalni direktor Instituta Serum u Indiji, imao je manjak od 850 miliona dolara. Toliko mu je falilo za svu opremu, od staklenih epruveta do bačvi od nerđajućeg čelika, ne bi li počeo da proizvodi vakcine protiv koronavirusa namenjene najsiromašnijim ljudima na svetu.

Čak i ako bi rizikovao ulaganjem 300 miliona dolara koliko je bilo na računu njegove kompanije, i dalje bi mu nedostajalo više od pola milijarde. Zato se obratio jednom penzionisanom softverskom magu iz Sijetla.

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i filantrop, odavno poznaje gospodina Punavalu. Gejts je potrošio milijarde dolara u naporu da vakcine stignu u zemlje u razvoju, sarađujući sa farmaceutskim kućama širom sveta, kako bi izmenio tržište. Tako je postao najmoćniji – i najprovokativniji – privatni igrač u javnom zdravstvu.

Do kraja njihovog razgovora ovog leta, Gejts mu je dao obećanje: Fondacija Bila i Melinde Gejts dostaviće garanciju od 150 miliona dolara da bi fabrika u Indiji mogla da nastavi sa proizvodnjom. Do septembra, Fondacija je odlučila da se obaveže na dvostruko veći iznos.

To je samo deo napora vrednog 11 milijardi dolara da vakcina protiv koronavirusa stigne u više od 150 zemalja, iako bi ova cena mogla da bude mnogo veća kada doze napokon stignu. Inicijativu predvode dve globalne neprofitne organizacije koje je pokrenuo Gejts – i koje Gejts finansira – u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja umnogome zavisi od Gejtsove fondacije, jednog od najvećih donatora.

Iza scene, svime rukovodi drugi po bogatstvu čovek na svetu, koji sebe i svoju fondaciju tešku 50 milijardi dolara smatra vrlo spremnima da odigraju centralnu ulogu.

“Mi znamo kako da sarađujemo s vladama, mi znamo kako da sarađujemo sa farmaceutskom industrijom, mi smo odavno razmišljali o ovom scenariju”, rekao je nedavno Gejts. “Neophodno je – makar kada govorimo o ekspertizi i vezama koje posedujemo – da odigramo veoma, veoma ključnu ulogu u svemu ovome.”

Prve vakcine ovih dana su odobrene ili su na tom putu. Zato je glavno pitanje kako imunizovati svetsko stanovništvo. A uspeh tog plana nije previše izvestan.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 10. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs