Šta se dogodi kada izgubiš izbore: DPS pao na ispod 30 odsto, lista Zdravka Krivokapića ubedljivo prva, rastu stranke Alekse Bečića i Dritana Abazovića…

1
SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Kola su, izgleda, krenula nizbrdo.

Sa više strana je najavljivano da će sistem vlasti DPS-a koji je upravljao Crnom Gorom početi da se osipa sa prvim danom po proglašenju rezultata na kojima stranka Mila Đukanovića nije bila pobednik.

Iako je na proteklim izborima lista oko DPS imala najviše glasova, ovog puta to nije bilo dovoljno da se sačuva vlast, a naveliko je počelo po podgoričkim političkim kuloarima da se tračari o onima koji će sada napustiti stranku i podršci koja će se istopiti brže nego što je Dritanu Abazoviću potrebno da stigne do Ostroga.

Pošto su izbori gotovoi, sada možemo da govorimo o utiscima o urušavanju DPS-a, ali iz Crne Gore nam stiže i jedan opipljiv podatak koji govori o slabljenju DPS-a.

Naime, prema istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), čije rezultate su objavili crnogorski mediji, a sprovedenom na uzorku od 1.035 ispitanika od 11. do 19. septembra, na pitanje koju biste listu podržali da se ponovo održe izbori samo a 29,2 odsto je izabralo koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“. To je značajno manje od 35,06 odsto koliko je lista oko DPS-a zapravo osvojila na izborima.

Najjača koalicija u novoj vlasti, ona oko Demokratskog fronta, a koju predvodi nezavisni kandidat Zdravko Krivokapić sada bi dobila podršku 34,8 odsto, nešto više nego što je to bilo na dan izbora kada su osovjili 32,55 odsto.

I druge pobedničke liste beleže rast popularnosti.

Koalicija “Mir je naša nacija“ dobila bi na ponovljenim izborima podršku od 14,1 odsto ispitanika (na izborima osvojili 12,53), a lista „Crno na bijelo“ koju predvodi Dritan Abazović bi računala na 8,3 odsto, što je više nego što su osvojili na izborima kada su dobili 5,54 odsto glasova.

Kada je u pitanju rejting pojedinačnih političkih partija, na izlaznost od 69 odsto, DPS ima 30,5 odsto podrške, Demokratski front 20,8 odsto, Demokrate 14,5 odsto, URA 9,2 odsto, Socijalistička narodna partija 6,6 odsto, a SD 5,1 odsto.

Kada su u pitanju očekivanja građana, nakon izbora, o državnom statusu Crne Gore, 61 odsto ispitanika je za to da ona ostane nezavisna i na svom evroatlantskom putu, a 21,9 odsto da ostane nezavisna, ali da se okrene Srbiji i Rusiji.

Da Crna Gora treba da se ujedini sa Srbijom u zajedničku državu smatra 7,6 odsto ispitanika, 1,7 odsto da treba da postane sastavni deo neke druge države sa Srbijom i drugim zemljama ili entitetima iz regiona, dok 7,8 ispitanika nema stav o tom pitanju.

1 KOMENTAR

  1. Šta je očekivao Milo od svojih Milogoraca nakon poraza. Oni su u getu trideset godina, krila u opšte nisu koristili nekima su i zakržljali i zalepila se za fotelju.. Evo im prilika, kojima omogućavaju, da lete i prelete u drugo jato. Žao mi ga je, ostaće usamljen, možda i u samici, vrag bi ga znao?

Comments are closed.