Šta se desi kad brzo uvedete pa brzo ukinete karantin: Izrael zatvara škole zbog naglog širenja korone

1
Foto: Profimedia

Tri nedelje nakon što je Izrael dozvolio da škole ponovo rade, doneta je odluka da se zatvaraju zbog naglog porasta broja zaraze koronavirusom među nastavnicima i učenicima.

Nakon što je na testiranju na koronavirus bilo pozitivno 347 učenika i učitelja, 127 škola nije otvoreno danas, prvog dana radne nedelje u Izraelu, saopštilo je ministarstvo obrazovanja. Oko 17.500 učenika i nastavnika je u kućnoj izolaciji, prenosi Index.

Osim njih, još četiri izraelska parlamentarna zastupnika morala su da odu u izolaciju jer su bili u kontaktu s arapskim poslanikom koji je prošle nedelje dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus.

Izrael je brzo uveo strog karantin u zemlji sredinom marta, tako da je epidemija bila relativno blaga. Međutim, brzo je i ukinuo ograničenja. Škole su ponovno otvorene 17. maja, a zatim hoteli, bazeni i restorani desetak dana kasnije. U subotu su izraelske plaže bile prepune i mnogi su ignorisali obavezujuće instrukcije ministarstva zdravlja o nošenju zaštitnih maski.

U Izraelu su dosad potvrđena 17.783 slučaja obolelih od kovida-19, od kojih se 15.064 oporavilo. Samo 29 je u teškom stanju, od kojih je 23 na respiratoru. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je od početka epidemije u Izraelu umrlo 297 ljudi.

1 KOMENTAR

Comments are closed.