Šta se dešava u Šapcu: Deo članova GIK prekinuo štrajk glađu, deo podneo ostavke, Komisija bez kvoruma i mogućnosti dopune članova

0
Foto: Profimedia

Neizvesno političko leto u Šapcu nastavalja da traje i u jesen. Izborne krugove – redovni i ponovljene – sve je teže i brojati. Ne vidi se kraj skoro četiri meseca stranačkih prepucavanja koji potresaju grad na Savi.

Danas su članovi Gradske izborne komisije (GIK) iz redova Srpske napredne stranke prekinuli, sinoć započeti, štrajk glađu i napustili zgradu Gradske uprave.

Međutim, u međuvremenu su članovi GIK-a iz stranke Zajedno za Srbiju još uvek aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića podneli ostavke, tako da je GIK ostao bez kvoruma i ne može da proglasi konačne rezultate izbora, prenosi N1.

Da sve bude još zamršenije, nove članove GIK-a trebalo bi da izabere gradska skupština koja je raspuštena upravo zbog održavanja redovnih lokalnih izbora.

Nakon što su funkcioneri SNS-a sinoć prekinuli sednicu GIK-a koji nije želeo da proglasi konačne rezultate izbora u Šapcu, članovi GIK-a iz redova naprednjaka započeli su štrajk glađu u prostorijama Gradske uprave.

Potom su danas, predsednik šabačke Gradske izborne komisije Budimir Palović i devet članova koji nisu podržavali stavove naprednjaka, podneli ostavke, da bi članovi GIK-a iz redova SNS prekinuli štrajk glađu.

Članovi GIK-a ispred liste Zajedno za Srbiju objašnjavaju da su ostavke podneli zbog sinoćnih događaja u Šapcu kada su im naprednjaci, kako kažu, pretili.

Vera Palinkaš iz Zajedno za Srbiju u izjavi za N1 poručuje da ostavke nisu podneli iz staha, već iz protesta, ali podvlači da ne postoje bezbednosni uslovi za rad GIK-a, naročito jer je policija odbila da pruži svoju pomoć.

Na ostavke članova GIK-a saopštenjem je reagovala Srpska napredna stranka koja je taj potez ocenila kao pokušaj opstrukcije i odugovlačenje Nebojše Zelenovića da prizna poraz na izborima na kojima su naprednjaci osvojili 37 od ukupno 69 mandata u gradskom parlamentu.

Gradonačelnik Zelenović odgovario je da je na delu “otimačina izborne volje Šapčana”.

On je podsetio da su se sinoć ispred Gradske uprave okupili članovi SNS-a koji su pretili članovima GIK-a, a da policija nije reagovala, iako se nalazi u susednoj zgradi, već je kratko navela da je izašla na teren i ustanovila da ne postoji pretnja javnom redu i miru.

“Meni je bilo najzanimljivije postupanje Policijske uprave u Šapcu. Ne znam da li je taj skup bio dozvoljan, pretpostavljam da ako nije bio dozvoljen i prijavljen, da je policija morala da dođe i raspusti taj skup. A, ako je bio dozvoljen, to znači da je dozvoljeno da se u vreme sednice GIK-a ljudi skupljaju i vrše pritisak”, rekao je Zelenović u izjavi za N1.

“Ne znam šta je strašnije od te dve stvari. Načelnik (Policijske uprave) nije odlučio sam, morao je da pita svog šefa ministra policije. Ovde je, kada se pogleda sve što se dešava, nasilna otimačina izborne volje šapčana sprovedena od strane države”, ocenio je Zelenović.

Aleksandar Pajić, kandidat za gradonačelnika liste SNS, rekao je prethodno za RTS da su građani došli da brane izbornu volju, koju su tri puta na ponovljenim izborima doneli, a to je da dvotrećinsku većinu ima Srpska napredna stranka.