Šta rade ljudi koji nikad nisu bolesni? Jedu beli luk, stalno peru ruke…

0
Foto: Profimedia

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, pranje ruku je prva i najvažnija stvar koju možete raditi kako biste izbegli brojne prehlade i viruse sa kojima se susrećemo, piše N1.

Masaže

Većina studija pokazuje da masaže mogu smanjiti anksioznost, krvni pritisak i usporiti rad srca pa će većini pomoći da se reše stresa, što je jedna od ključnih stvari za izgradnju imuniteta.

Dodir terapeuta treba biti dovoljno snažan, ali ne toliko jak da uzrokuje bol, a o tome koliko često treba ići na masaže nema konkretnog saveta, no stručnjaci kažu kako se jednom mesečno (ili više) isplati.

Hladni tuš

Oni koji se tuširaju hladnom vodom tvrde da im to pomaže kad imaju manjak energije, migrenu, slabu cirkulaciju, pa čak i za bol.

Zdravstvene koristi hladnog tuša nisu dokazane, ali autorka knjige ‘Six Simple Steps to Maximize Your Energy’ dr. Meri En Bauman kaže da ne može da šteti. Iako bi 10-minutni hladni tuš mogao biti podnošljiv leti, zimi pokušajte sa jednominutnim tuširanjem sa hladnom vodom.

Ako imate kardiovaskularne probleme posavetujte se sa lekarom, jer nagla promena temperature može uzrokovati rast krvnog pritiska, piše “Health”.

Đumbir

Đumbir je vekovima bio koren koji pomaže kod brojnih želudačnih tegoba, a veruje se da njegovi krajevi podstiču i želudačne sokove, poboljšavaju tonus creva i pomažu u varenju.

Najbolje je da se đumbir usitni i pojesti, ili ga pak stavite u čaj, kaže dr. Sari Grejves iz bolnice “Presbyterian Hospital” u Njujorku. Koristan može biti i u drugim oblicima – sušen, u prahu ili kuvan.

Pranje ruku

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, pranje ruku je prva i najvažnija stvar koju možete raditi kako biste izbjegli brojne prehlade s kojima se u godini susretnemo (a da ne spominjemo bakterije, poput E. coli i salmonele, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom).

Perite ruke s običnim sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Očistite sve dijelove ruku, a ne samo dlanove, i provjerite imate li prljavštine na noktima. Osušite ruke papirnatim ručnicima ili označite drugi ručnik za svakog člana kućanstva.

Vitamin C i cink

Iako postoje kontroverze oko toga pomažu li vitamin C i cink u zaštiti od prehlade, neka istraživanja pokazuju da je vitamin C koristan – posebno za ljude koji su pod velikim stresom – kao i da cink može sprečiti razmnožavanje virusa. Stručnjaci kažu da vam neće štetiti ako pokušate.

Dr. Nil Šhahter iz Medicinskog centra “Mt. Sinai” u Njujorku, predlaže da nakon prvog znaka prehlade uzmete 500 mg vitamina C, i tako celu zimu. Medicinski institut savetuje da ne idete preko dve hiljade miligrama dnevno, kako biste izbegli želudačne ili bubrežne probleme.

Što se tiče cinka, dr. Šhahter predlaže uzimanje tableta cinka nekoliko puta na dan kad počne prehlada.

Luk

Luk je bogat antioksidansima koji jačaju imunitet i bore se sa upalom, kaže dr. Karmia Borek, doktor nauka i profesorka na odseku za javno zdravstvo i porodičnu medicinu u Bostonu. To znači da, osim što jača odbranu protiv svakodnevnih bolesti, verovatno pomaže i u jačanju zdravlja srca.

Ako vas brine zadah, dr.Borek kaže da je ekstrakt luka sjajna alternativa bez mirisa, a čak ima i veću koncentraciju moćnih spojeva koji čine luk superhranom.