Šta ne smete da zaboravite ovog vikenda: Novi Nedeljnik je na svim kioscima

0
Fotografije Profimedia

Nove mere, stari (epidemiološki) problemi. Nije kao u prvom talasu zatvaranja kada po nekoliko dana nije moglo da se izađe iz kuće, sada uglavnom nema mnogo razloga za izlazak iz kuće. Malo je radnji i objekata koji rade, ali kako rade kiosci ništa vas ne sprečava da odete po svoj primerak novog Nedeljnika i posvetite ovaj vikend čitanju.

Pogledajte kratak pregled šta vas sve očekuje u novom Nedeljniku.

Svašta je već bila ova godina. Godina u kojoj smo promenili navike i živote, u kojoj smo strepeli od svakog kašlja, u kojoj smo stekli novo poštovanje prema lekarima i izgubili poverenje u one koji su odlučivali o merama i vodili zemlju kroz najtežu pandemiju u ovom veku.

A onda je, bila je sreda po podne po našem vremenu, postala i godina u kojoj smo ostali bez – makar mi u redakciji Nedeljnika ne želimo da se ograđujemo, niti da stavljamo ono “jednog od” – najboljeg fudbalera svih vremena.

Naslovna strana regionalnog izdanja Nedeljnika

Tuga koju su osetili i mnogi u Srbiji, zbog čega su nekoliko dana fotografije El Pibea krasile i strane čitulja, nije imala samo veze sa tim što je Maradona bio „naš”.

On je bio svačiji. O tome govori veliki tekst u ovom broju Nedeljnika i jedna od dve naše naslovne strane.

A ona “osnovna” naslovnica, još jedno značajno ekonomsko istraživanje Gorana Nikolića, boli gotovo jednako.

KAKO ŽIVIMO – Prosečan BDP u Srbiji trenutno je blizu onog iz “dobre Markovićeve” 1990, i sledeće godine mogli bismo da preskočimo taj nivo standarda postignutog pre tri decenije. Za prestizanje zlatne 1979. trebaće nam dodatne dve godine… Kako su živeli naši preci u odnosu na svoje evropske savremenike? Koliko su stradanja u ratovima usporila Srbiju i region? Šta je istina o jugoslovenskom mitu o “letovanju za jednu platu”? Da li je (ras)pad osamdesetih morao da se desi i koliko dugo ćemo plaćati devedesete? Kuda nas vodi 21. vek? Veliko istraživanje Gorana Nikolića u novom broju Nedeljnika.

EL PIBE – On je davno odraslim dečacima zaljubljenim u žute vanzemaljce koji govore portugalski, ponudio trik i bezobrazluk, manire džeparoša sa železničke stanice u kopačkama genija. Bio je dokaz da njihova mladost neće ostariti. Nešto mlađima, bio je simbol anarhije i pobede – čupavi šampion, koji nije mario za autoritet, već mu je šeretski provlačio loptu kroz noge, pa isplaženim jezikom uz osmeh, ismevao sve postojeće, izmišljene okvire. Za one još mlađe, postao je Bog… Veliki tekst o najvećem fudbaleru svih vremena u novom Nedeljniku.

DUGA TAMA PRED ZORU – “Nauka je jedina stvar koja nikad ne regresira. To nije slučaj sa društvima…”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

KAD ĆE TA VAKCINA – U Srbiju do kraja godine najverovatnije stižu kineska, Sinofarm, i britanska, Oksford-AZ, vakcina. Kako teku pregovori? Zašto ne možemo brzo da računamo na Kovaks? Koje bi vakcine građani najradije da prime? Šta kažu rezultati ispitivanja? I kada će konačno da se pojavi svetlo na kraju tunela…

(NE)OVLAŠĆENO NADGLEDANJE – Građanska inicijativa #hiljadekamera je od sredine maja do 12. novembra, kada je počela kampanja “Ne snimaj mi lice”, identifikovala 1.001 kameru sa biometrijskim karakteristikama na 469 lokacija u Beogradu. Beograd je trenutno možda i jedina evropska prestonica sa tako obimnim sistemom biometrijskog nadzora, o čemu su pisali i brojni svetski mediji. Uprkos ovoj tehnologiji, ubistva na ulicama Beograda ne jenjavaju. Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

I JOŠ MNOGO TOGA U NOVOM NEDELJNIKU

Podsećamo, Nedeljnik možete da čitate i u digitalnom formatu, dostupno preko Nstore.rs