Šta kada se ublaže mere? Dr Janković: “Ako se naglo vratimo na staro, epidemija će se razbuktati kao što je u Singapuru…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

“Situacija već prelama ka boljem, ali ne smemo da dozvolimo iznenađenja i da se preokrene na lošu stranu”, izjavio je imunolog dr Srđa Janković za TV Prvu.

“Ukoliko se naglo vratimo na staro, sigurno će se razbuktati epidemija. Imamo primer Singapura”, kaže on, dodajući da bi trebalo ići strateški i oprezno sa merama, preneo je B92.

Na pitanje da li se zna poreklo virusa dr Janković odgovara da će tačan evolucioni put biti rasvetljen do kraja, ali da je virus prirodnog porekla.

“Znamo da je predak ovog virusa živeo kod slepih miševa a kod prelaznog domaćina evoluirao je i postao opasan po ljude. Imamo dokaze da je prirodnog, a ne veštačkog porekla” kaže on.

Dr Janković je prokomentarisao i prognoze za jesen i nove epidemije koronavirusa. Prema njegovim rečima ,ovakvu epidemiju nećemo imati, ali možemo imati sporadično prenošenje koronavirusa.

“Moramo da rano otkrivamo slučajeve, da sprečavamo da se virus širi. Ali postaće neka vrsta redovne straže, a ne opsade”, kaže on.

Smatra i da ćemo menjati navike i da ćemo se paziti više nego ranije.