Šta je ženama u IT industriji stvarno važno?

  0

  Prilika da preuzmu inicijativu, budu ponosne na projekte i uživaju u poslu

  Dame u IT-ju sve su brojnije, a više od trećine zaposlenih u holandskoj kompaniji Levi9 su žene. Pored toga što je svaka treća koleginica, u liderskom timu koji predvodi timove u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu, takođe je više je žena, šest od deset . Uz informaciju da je i CEO cele kompanije sa sedištem u Amsterdamu dama, jasno je da je ovo poslovno okruženje gde su žene brojne i uspešne. Ovog osmog marta postavljamo pitanje šta je ženama u IT-ju u stvari važno?

  Ženama na poslu je najvažnije da mogu da preuzmu incijativu za unapređenja, da budu ponosne na to što rade i da uživaju u tome, pokazuju rezultati istraživanja Effectory rađenog u okviru kompanije Levi9 Srbija. Odmah na sledećoj poziciji nalazi se i to da su očekivani rezultati jasno definisani, a podjednako su im važna efikasnost i prilika za lični rast i razvoj.

  Najnerke su kao najbitnije oblasti u radu izdvojile fokus na klijenta, efektivnost u radu i liderstvo, dok su zadovoljstvo i posvećenost poslu na istom mestu po važnosti. Ako to uporedimo sa rezultatima njihovih kolega – videćemo veliku sličnost, na prvom mestu je takođe fokus na klijenta, pa liderstvo i efektivnost, a onda sledi zadovoljstvo.

  U timskom radu žene najviše cene to što njihov tim doprinosi uspehu projekta, a važno im je da to rade efikasno i uz fokus na prave stvari. Usmerenost na klijenta odnosno Customer Intimacy koncept nalazi se na prvom mestu važnih elemenata u radu sa klijentima, a druga dva mesta zauzimaju dobra saradnja sa klijentom i odgovaranje na njihove potrebe.

  Multitalentovanost žene ostvaruju kroz hobije

  Tema „Girls in STEM“ je i ove godine aktuelna, mada se čini da je situacija sve, a različite aktivnosti i napori kako kompanija, tako i na ličnom nivou, pokazuju se kao dobar pravac za inspiraciju devojaka da se bave prirodnim naukama. Jedna od takvih aktivnosti bio je i GirlsHack hakaton za studentkinje, gde je Slađana Tufegdžić, Java Software Developeru Levi9, bila mentorka i to pobedničkog tima. Hakaton je deo programa AFA zajednice, organizacije koja je posvećena ekonomskom osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije i njihovom aktivnom uključivanju u kreiranje buduće digitalne civilizacije.

  Slađana je radila sa Anđelinom, Milenom, Marijom, Slađanom i Jelenom, studentkinjama koje su bile tim, i bila podrška u osmišljavanju rešenja koristeći tehnike Design Thinking metodologije. Pitali smo je kako gleda na učešće devojčica i žena u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike u Srbiji, s obzirom na to da ima internacionalno iskustvo života i rada.

  “Kao najveću prepreku vidim forsiranje web tehnologija. Nije svakom zanimljivo programiranje i postoji toliko mnogo zanimanja u IT svetu koja nisu čisto tehnička. Smatram da bi bilo važno organizovati prezentacije o tome koja sve zanimanja postoje, da su neka od njih vrlo kreativna i da postoje razne oblasti kao što su sigurnost na internetu, gaming, virtuelni svet, IoT…”

  Marina Stupar, koja svoje dane u Levi9 provodi na poziciji Test Developer, takođe je veoma uspešna i u sportskom plesu – od skora i sertifikovani trener. Posvećenost na obe strane neizostavno daju rezultate, a Marina objašnjava i svoju ljubav prema plesu:

  “Plesom sam počela da se bavim sa 7 godina, iz velike privrženosti prema pokretu i muzici. Trenirala sam folklor, pa ritmičku gimnastiku i evo već poslednjih 10 godina sportski ples (latino-američke i standardne plesove). Kada neki hobi posmatrate kao neizostavan deo svog dana, onda ga je vrlo lako uklopiti i sa ostalim obavezama, poput fakulteta ili posla. Nedavno dobijenu diplomu za trenera smatram kao način da prenesem stečeno znanje i iskustvo koje sam dobila od svojih trenera.”

  Nataša Vuković je u Levi9 poznata kao najbolji šminker među developerima, a verovatno i najbolji developer među šminkerima. Ovaj zanimljiv hobi, pored crtanja, Nataši koja inače radi kao Java Software Developer, predstavlja jednu od omiljenih aktivnosti. Kako kaže, i programiranje i šminkanje zahtevaju kreativnost a ponekad i baratanje sa gotovo nezamislivim zahtevima klijenata.

  “Moja prvobitna ljubav prema crtanju se vremenom razvila u ljubav prema šminkanju, čime se i aktivno bavim nešto više od 2 godine. Za mene je to izuzetno kreativan posao i moj najdraži psihički odmor od programiranja. Pored ulepšavanja klijentkinja za njima bitne događaje, imam vremena i za neke svoje lude ideje iz oblasti koje me trenutno jako zanimaju, kao sto su high fashion makeup i beauty fotografija.”

  Milica Knežević, koleginica iz zrenjaninske kancelarije koja radi kao Test Developer, kao svoj hobi ističe putovanja. Milica je autorka bloga “Izaberi da živiš” i inspiracija mnogima, jer iako nepokretna, život živi punim plućima i uživa da pomera granice dok ostvarju snove.

  “Svako novo putovanje mi je prilika da naučim više o svetu oko sebe, istražim nova mesta, upoznam različite ljude i načine života, kao i da se uvek nađem u nekoj novoj situaciji – a sve to zajedno svako putovanje čini posebnom avanturom. Rad od kuće je dao i veću fleksibilnost prilikom putovanja, jer mi trebaju samo laptop i internet pa mogu da radim sa bilo kog mesta. Najzanimljivije putovanje mi je svako sledeće,“ kaže Milica uz osmeh, “ali ako je baš potrebno da biram poseban utisak na mene su ostavili Nijagarini vodopadi i Prag.”