Šta je to stopa incidencije koju pominje Krizni štab: “Posle Grenlanda i Vatikana, Srbija najbolja u Evropi prošle nedelje…”

0
Foto: Profimedia

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 saopštio je danas da je Srbija, prema raspoloživim informacijama i takozvanoj stopi incidencije, nakon Grenlanda i Vatikana najbolje stojeća zemlja u Evropi za prošlu nedelju.

Incidencija ili učestalost je, inače, statistički pojam kojim se u epidemiologiji izražava broj novozaraženih ili novoobolelih osoba na najčešće milion stanovnika, u toku nekog vremenskog perioda i jedan je od pokazatelja koji se koriste za procenu zdravlja stanovništva.

Kako je saopštio Krizni štab, stopa incidencije u Srbiji za prošlu nedelju bila je 6,94 na 100.000 građana, dok je ta ista brojka u Nemačkoj bila 29, Italiji 34, Velikoj Britaniji 94. U Bosni i Hercegovini na sto hiljada stanovnika stopa incidencija bila je 97.

Najvišu stopu novozaraženih u prethodnoj nedelji imala je Crna Gora, gde je stopa incidencije na 100.000 građana bila čak 586.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, Krizni štab je danas doneo nove mere koje se odnose na produženje radnog vremena ugositeljskih objekata.

Prema novoj odluci od danas, rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžava se do 23 časa uz poštovanje svih preventivnih mera. Naglašeno je da će se posebno kontrolisati primena ovih mera, jer je u zatvorenom prostoru riziki od prenošenje infekcije veći nego na otvorenom prostoru.

Krizni štab je dodao da svako masovno okupljanje bez poštovanja mera i nošenja maski u zatvorenim prostorima predstavlja ugrožavanje svog i zdravlja drugih ljudi, ali i nepoštovanje zakona pa čak i zdravstvenih radnika, koji su poneli najveći teret borbe protiv koronavirusa.